Actual

Piedone, reținut de procurorii DNA pe aeroportul Otopeni. Primele informații despre motivul noilor audieri

Piedone, reținut de procurorii DNA pe aeroportul Otopeni. Primele informații despre motivul noilor audieri

UpDate, ora 13.00. Cristian Popescu Piedone se află încă în sediul DNA, după ce a fost adus de ofițeri judiciariști de pe Aeroportul Otopeni. Aceștia l-au dat jos din avionul cu destinația Italia, cu escală în Germania, unde mergea împreună cu soția.

Conform avocatului său, nu este vorba de un dosar de corupție și primarul nu a fost niciodată citat în noul dosar aflat în lucru la DNA „pentru că s-ar fi prezentat, nu trebuia sa fie adus din avion”.

Se pare că dosarul vizează activități de salubritate din sectorul 5, dar se pare că e vorba de o afacere veche nu din timpul mandatului lui Piedone. Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, este audiat și el la DNA în același dosar în care este vizat şi primarul Cristian Popescu Piedone. Așa că, deocamdată nu se cunoaște calitatea pe care o are edilul actual al sectorului – martor sau inculpat.

Vom reveni cu informații.

Știrea inițială

În urmă cu scurt timp, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni de către procurorii DNA și dus la audieri. Acesta era la un pas să părăsească țara cu destinația Germania, cu doar 4 zile înainte de sentința finală în cazul Colectiv. Până în prezent nu se ştie clar motivul audierii sau dacă are vreo legătură cu dosarul Colectiv.

Piedone, reținut de procurorii DNA pe aeroportul Otopeni, cu 4 zile înainte de decizia în cazul Colectiv. Motivul noilor audieri

În baza unui mandat de aducere, procurorii DNA l-au ridicat pe primarul sectorului 5 de pe aeroportul Otopeni, după ce edilul se pregătea să părăsească țara. Nu avea interdicție de la instanța Curții de Apel București, așa cum nu a avut nici Elena Udrea.

În primă instanță, el a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu legat de acuzațiile privind autorizarea clubului Colectiv. Din primele informații se pare că ar fi vorba despre un dosar deschis recent pe numele său, în urma unor suspiciuni de corupție, arată surse judiciare citate de evz.ro.

În urmă cu puțin timp, primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone a ajuns la DNA.

Primele sentințe în cazul Colectiv

Peste câteva zile, pe 3 mai, Curtea de Apel București ar urma să pronunțe, după mai multe amânări, decizia definitivă în procesul Colectiv, în care Piedone a fost condamnat în prima instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu tragedia în urma căreia 62 de oameni au murit, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață.

În 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări în cazul colectiv

  1. – Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  2. –  cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  3. – Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  4. – pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  5. -Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  6. -George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  7. -Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  8. -Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Din 2020, Piedone este primar al Sectorului 5, după ce de la alegerile locale din 2008 până la demisia sa din 4 noiembrie 2015, în urma tragediei din clubul Colectiv, a fost primar al Sectorului 4.

Știre în curs de actualizare