Lifestyle

Plăcinta bulgărească cu brânză sărată. Care este secretul unei gustări sănătoase și extrem de delicioase

Plăcinta bulgărească cu brânză sărată. Care este secretul unei gustări sănătoase și extrem de delicioase

Cand ți se face poftă de plăcinta pe care ai savurat-o în vacanța petrecută în Bulgaria, nu o mai cumpăra de la supermarket, o poți prepara și la tine acasă, cu branză feta, iaurt și oua, perfecta pentru micul dejun sau pentru un desert sărat.

Banitsa tradiționala se face cu foi de placintă filo preparate în casă, brânza Sirene bulgareasca și iaurt local. Daca nu ai produse bulgaresti, alege feta și iaurt grecesc. Functioneaza la fel de bine.

Așadar, avem nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • un ou
  • 250 de mililitri de apă caldă
  • 25 de grame de drojdie
  • o linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • 400-500 de grame de făină

Pentru umplutură veți avea nevoie de brânză telemea, oua și iaurt grecesc.

Plăcinta bulgărească cu brânză sărată

Pentru început se freacă drojdia cu zăhărul până se obține o consistență lichidă. Apoi se pune o linguriță de făină peste drojdie, se amestecă și se pune deoparte să se liniștească. Separat, se ia făină și se pune într-un lighean, iar în centru se face o groapă în care se pune drojdia frecată cu zahărul(de mai devreme), oul, uleiul, sarea și apa caldă. Se frământă cu mișcări ferme până ce aluatul nu se mai lipește de mână. La nevoie se mai adaugă făină. După ce ați parcurs acest pas, acoperiți aluatul și lăsați-l să „se odihnească” o jumătate de oră ca să crească, potrivit stiridiaspora.ro.

Care este secretul unei gustări sănătoase și extrem de delicioase

După cele 30 de minute, timp în care aluatul a crescut, se presară făină pe masă, iar apoi începeți să frământați. Întindeți cu făcălețul o foaie rotundă pe care o tăiați în patru, lăsând centrul netăiat, ca un cerc. Apoi tăiați fiecare bucată până obțineți opt bucăți finale. Puneți ulei în centru, întindeți cu mâna în toată zona, apoi adăugați brânza pe care ați frământat-o în preailabil. Luați câte o bucată de cocă și înveliți brânza, învelind cu ulei foaia de deasupra. Se presară brânză amestecată cu 5 ouă și 250 grame iaurt. Continuați procesul cu fiecare din cele opt bucăți, până la terminați.Întoarceți cu față în jos, iar apoi întindeți cu făcălețul.

Pregătiți tava pentru copt: aveți nevoie de o tavă rotundă pe care o ungeți cu ulei. Puneți aluatul cu brânză, o lăsați pentru 15 minute în tavă, iar apoi o băgați la cuptor. Se va păstra la cuptor până se coace și capătă o culoare aurie. Puteți pe urmă să o porționați în funcție de cum doriți să o consumați.