Actual International

Poliția braziliană a dejucat un atentator care ar fi încercat să perturbe învestirea noului președinte al țării

Poliția braziliană a dejucat un atentator care ar fi încercat să perturbe învestirea noului președinte al țării
Twitter

Poliția braziliană a dejucat un atentator care ar fi încercat să perturbe investirea președintelui țării, în scene care amintesc de cele din SUA de pe 6 ianuarie, după cum a relatat presa externă.

Poliția braziliană a dejucat un atentator care ar fi încercat să perturbe învestirea noului președinte al țării

Potrivit informațiilor apărute luni, 26 decembrie 2022, poliția a găsit dispozitivul în ajunul Crăciunului, înainte de ceremonia de învestire a președintelui ales Luiz Inácio Lula da Silva, care va avea loc la 1 ianuarie 2023.

Oficiali din poliție care susțin că bărbatul, care se află acum în custodia lor, a plasat explozibili într-un camion de combustibil pe care intenționa să îl detoneze înainte de eveniment. George Washington de Oliveira Sousa, un susținător de extremă-dreapta al președintelui demisionar Jair Bolsonaro, a fost arestat sub acuzația de terorism.

Bolsonaro, la fel ca fostul președinte american Donald Trump, susține că alegerile au fost furate, ceea ce i-a determinat pe susținătorii săi să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultat.

Se înțelege că, în pofida încercărilor de a activa dispozitivul, acesta nu a explodat, potrivit unui general al poliției civile, Robson Candico.

În cadrul unei conferințe de presă, generalul de poliție a declarat că Oliveira Sousa a mărturisit că bomba făcea parte dintr-un plan pentru a „declanșa haosul” și ‘”a împiedica instaurarea comunismului în Brazilia.

Oliveira Sousa a declarat că intenția a fost de a forța autoritățile să declare starea de urgență și, prin urmare, intervenția forțelor armate, prin plasarea a cel puțin două bombe în locuri strategice.

El a mai afirmat că a fost inspirat să achiziționeze armele „de cuvintele președintelui Bolsonaro”. Președintele demisionar este un susținător puternic al drepturilor la arme de foc și a declarat anterior că „un popor înarmat nu va fi niciodată înrobit”.

Lula este un socialist în vârstă de 77 de ani, care a fost președinte din 2003 până în 2010. După ce va fi învestit, el își va prelua funcția pentru a treia oară.

Ultima știre, la închiderea ediției noastre, era că Poliția Federală braziliană efectua verificări în tot orașul și în toate zonele în care va apărea Lula, în condițiile în care apar tot mai multe amenințări cu bombă.