Actual International

Poliția de frontieră Kosovo a fost atacată în regiunea de granință Zubin Potok. FOTO

Poliția de frontieră Kosovo a fost atacată în regiunea de granință Zubin Potok. FOTO
Osvrt.me

Un atac a fost comis de bărbați necunoscuți asupra unui post de poliție de frontieră din Kosovo în regiunea Zubin Potok.

Poliția de frontieră Kosovo a fost atacată în regiunea de granință Zubin Potok. FOTO

Poliția din Kosovo a anunțat joi, 3 noiembrie 2022, că o armă de foc a fost trasă asupra postului de poliție de frontieră din satul Jasenovik, pe teritoriile municipalității Zubin Potok, situată în districtul Mitrovica, unde majoritatea locuitorilor sunt sârbi.

Potrivit comunicatului, atacul a avut loc în seara zilei de miercuri, 2 noiembrie, când polițiștii au auzit două focuri de armă la rând.

„Unitatea de poliție competentă a găsit tuburi de cartuș de la glonțul care a lovit postul de control al poliției de frontieră din Yasenovik”, se arată în declarație. Acesta a adăugat că Autoritatea de combatere a terorismului investighează suspiciuni de acte teroriste.

Acesta nu este primul atac asupra poliției din Kosovo, în nordul țării, iar autoritățile îl atribuie unor „grupuri criminale”. Ministrul de interne Xhelal Svecla a declarat anterior că: „grupurile ilegale din nordul Kosovo beneficiază de protecție și sprijin public din partea anumitor structuri sârbești”.

Atacurile au fost condamnate anterior de reprezentanți ai Listei sârbe, principalul partid sârb din Kosovo susținut de Belgrad, precum și de oficiali sârbi, afirmând că acestea nu pot fi legate de Serbia, după cum a relatat Radio Slobodna Europa pe profilul său de Twitter @RSE_Balkan.

Acest eveniment are loc după zile de tulburări în Balcani, în care o dronă a fost văzută intrând în spațiul aerian sârbesc și ar fi fost doborâtă. Incidentul a avut loc deasupra cazărmii armatei sârbe din apropierea orașului Raska, aparatul fiind doborât de pe cer la ordinul președintelui Vučić.

În ultimele zile au fost lansate mai multe drone din Kosovo în Serbia, dar guvernul kosovar a negat acest lucru. Președintele Aleksandr Vucici a luat însă atitudine și a ordonat un „nivel mai ridicat de alertă” al forţelor militare pentru siguranța populației, a scris Infoactual.