International

POLITICO: Cum se vor schimba controalele de la frontierele UE! Uniunea va alege digitalizarea?

ue, sursa foto zf.ro
Credit imagine: zf.ro

Toată lumea este de acord cu faptul că vămile UE au nevoie disperată de o modernizare. Dar acum, când Comisia este pe punctul de a-și dezvălui viziunea de modernizare, întrebarea este dacă reforma va fi suficient de ambițioasă și totuși neintruzivă.

Odată cu recenta explozie a cumpărăturilor online, milioane de colete sunt verificate zilnic de vameșii din cele 27 de țări membre ale UE. Pe lângă colectarea taxelor vamale, aceștia trebuie acum să controleze produsele pe baza unui set de norme în continuă expansiune – mai mult de 350 de legi, mai exact – fie că este vorba de interdicții de import ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina sau de noi standarde de durabilitate.

„Problema este că, în prezent, nu mai există o singură vamă sau frontieră a UE: există 27 de frontiere vamale”, a declarat Arancha González, fost ministru spaniol al afacerilor externe și președinte al Grupului de persoane înțelepte – un grup de experți format din 12 membri, însărcinat de Comisie să găsească soluții la problemele cu care se confruntă vămile UE.

Problemele UE, durerile de cap ale comercianților

Comercianții suportă costurile și durerile de cap legate de cerințele documentare neclare, care diferă de la o țară UE la alta – „trebuie să ghicești sau să te convingi singur”, a declarat Pauline Bastidon de la SpiritsEurope, grupul de lobby pentru băuturi spirtoase cu sediul la Bruxelles.

Iar pentru țările UE este un calvar de coordonat. „Avem într-adevăr o situație foarte fragmentată, cu practic 111 sisteme IT în toată Europa care deservesc 27 de state membre”, a declarat un oficial UE, vorbind sub protecția anonimatului. Blocul va cheltui 900 de milioane de euro între 2021 și 2027 „doar pentru a face ca aceste sisteme IT să comunice între ele”, a adăugat oficialul.

Pentru a rezolva această problemă, Bruxelles-ul vrea să creeze o nouă autoritate vamală a UE și un hub de date centralizat pentru a armoniza vămile în toate țările membre, potrivit unui proiect de propunere consultat de POLITICO.

„Nu se întâmplă foarte des să avem această regândire fundamentală, dar vom înființa vămile … cu o viziune comună asupra frontierei noastre, cu mandatul de a acționa ca unul singur”, a declarat oficialul UE.

Documentul de 191 de pagini, care pune bazele acestei reforme profunde, trebuia să fie prezentat luna trecută, dar lansarea a fost amânată pentru miercuri.Organizațiile de consumatori, reprezentanții industriei și legislatorii au făcut presiuni pentru ca uniunea vamală să funcționeze „ca una singură”, cu procese mai simple și reguli armonizate. Acestea urmează să fie elementele de bază ale revizuirii, în timp ce noul hub de date care ar urma să analizeze riscurile lanțurilor de aprovizionare ar urma să fie introdus treptat, între 2032 și 2037.

Piedicile de la Bruxelles

Cea mai controversată parte a reformei ar fi crearea noii autorități la nivelul UE, responsabilă de îmbunătățirea coordonării vamale, precum și de gestionarea crizelor și de formare.

De exemplu, descoperiri șocante făcute în ultimii ani au arătat că pe piețele din întreaga lume, inclusiv în UE, ajungeau pe piețele din întreaga lume, de la ketchup de roșii la haine de bumbac și panouri solare din China, suspectate că ar fi fost fabricate prin muncă forțată de uiguri. ONG-urile speră că o mai bună partajare a informațiilor privind ceea ce se livrează către și dinspre UE ar putea duce la o mai mare transparență.

„Datele vamale colectate de autoritățile vamale din SUA sunt accesibile, universitățile au folosit aceste date vamale pentru a căuta fluxurile comerciale care provin din Xinjiang, pentru a evidenția existența muncii forțate uigure și a produselor fabricate cu ajutorul muncii forțate uigure care ajung în SUA”, a declarat Muriel Treibich de la ONG-ul Clean Clothes Campaign.

Dar lovitura lunară a vămilor s-ar putea transforma într-o lovitură de lungă durată. Având în vedere alegerile europene de anul viitor, există doar șanse mici de a finaliza modernizarea înainte ca următoarea generație de comisari și parlamentari UE să preia conducerea.

Chiar și atunci când ideile Comisiei vor începe să parcurgă lungul circuit legislativ al UE, nu va fi o plimbare prin parc. Acordarea de puteri suplimentare blocului comunitar în ceea ce privește controalele vamale va fi probabil o linie roșie pentru capitalele UE, care doresc să păstreze controlul asupra a ceea ce consideră a fi una dintre competențele lor naționale esențiale.

În orice caz, UE va avea nevoie de mai bine de un deceniu pentru a-și pune în aplicare planul său general: De exemplu, hub-ul de date IT nu ar fi complet dezvoltat până în 2037, ceea ce înseamnă ani lumină în ceea ce privește dezvoltarea tehnologică.

La Bruxelles se spune că, având în vedere că alegerile se apropie, nimeni nu dorește să cheltuiască capital politic pe un dosar neatrăgător și foarte tehnic. Un al doilea oficial implicat în pregătiri, care a cerut să-și păstreze anonimatul, deoarece nu are voie să vorbească în public, speră că președinția belgiană a Consiliului UE chiar înainte de alegerile din 2024 „va juca un rol important în promovarea acestei inițiative, deoarece au o miză, având în vedere porturile lor”. În această țară se află portul Anvers, al doilea ca mărime din Europa.

Primul oficial UE a declarat că „cele trei președinții viitoare – cea spaniolă, cea belgiană și cea maghiară – (n.r., o consideră) o prioritate”.