International

POLITICO: Joe Biden se teme! Ce efecte ar putea avea contraofensiva Ucrainei

razboi in ucraina, sursa foto Deccan Herald
Credit imagine: Deccan Herald

În spatele ușilor închise, administrația își face griji cu privire la ceea ce poate realiza Ucraina. Administrația Biden se pregătește în liniște pentru posibilitatea ca, dacă contraofensiva de primăvară a Ucrainei nu va fi la înălțimea așteptărilor, criticii de acasă și aliații din străinătate să susțină că și America nu a fost la înălțimea așteptărilor.

Contraofensiva tot mai apropiată a Ucrainei va încerca să recucerească teritoriul ocupat de Rusia cel mai probabil în est și sud, deși, din motive operaționale, niciun oficial de rang înalt de la Kiev nu a detaliat detaliile.

Diferența între ce se declară public și în spatele ușilor închise

În mod public, echipa președintelui Joe Biden a oferit un sprijin neclintit Ucrainei, promițând să o încarce cu arme și ajutor economic pentru „atât timp cât va fi nevoie”. Dar, dacă iminentul sezon de lupte va aduce câștiguri limitate, oficialii administrației și-au exprimat în privat teama că se vor confrunta cu un monstru politic cu două capete.

Una dintre părți va spune că progresele Ucrainei ar fi funcționat dacă administrația ar fi dat Kievului tot ce a cerut, și anume rachete cu rază de acțiune mai lungă, avioane de luptă și mai multă apărare aeriană. Cealaltă parte, se tem oficialii administrației, va susține că neajunsurile Ucrainei dovedesc că nu poate forța Rusia să iasă complet de pe teritoriul său.

Acest lucru nu ține cont nici măcar de reacția aliaților Americii, în principal din Europa, care ar putea vedea o negociere de pace între Ucraina și Rusia ca pe o opțiune mai atractivă dacă Kievul nu poate dovedi că victoria este după colț.

SUA susțin Ucraina, dar au anumite rezerve

În interiorul administrației, oficialii subliniază că fac tot posibilul pentru ca ofensiva de primăvară să aibă succes.

„Aproape că am finalizat solicitările a ceea ce [Ucraina] a spus că are nevoie pentru contraofensivă, deoarece am suplimentat numărul de arme și echipamente către Ucraina în ultimele luni”, a declarat un oficial al administrației care, la fel ca și alții, a obținut anonimatul pentru a discuta considerații interne sensibile.”

Dar credința în cauza strategică este un lucru. Credința în tactici este alta – iar în spatele ușilor închise, administrația este îngrijorată de ceea ce poate realiza Ucraina, se arată într-un articol publicat de politico.com.

Aceste preocupări s-au revărsat recent în aer liber în timpul unei scurgeri de informații clasificate pe rețelele de socializare. O evaluare strict secretă de la începutul lunii februarie a afirmat că Ucraina va fi „mult sub nivelul” obiectivelor sale de contraofensivă. Evaluări americane mai actuale sunt că Ucraina ar putea face unele progrese în sud și est, dar nu va putea repeta succesul de anul trecut.