Actual International

S-a dat anunțul. Președintele Zelenski impune sancțiuni pentru companiile rusești și belaruse din Ucraina

Zelenski
Infoactual/arhiva

Președintele Zelenski a anunțat noi sancțiuni impuse la 182 de companii rusești și belarusești care operează în Ucraina.

S-a dat anunțul. Președintele Zelenski impune sancțiuni pentru companiile rusești și belaruse din Ucraina. Oficialii ucraineni sunt supărați și pe unguri

Într-un nou pas pentru a bloca conexiunea Rusiei și a Belarusului în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a anunțat un set de sancțiuni care vor fi impuse companiilor și persoanelor din aceste țări.

Zelenski a declarat că guvernul a impus sancțiuni pentru 182 de companii și trei persoane fizice, adăugând că, vor fi blocate toate activele și proprietățile acestora în Ucraina, care vor fi utilizate în continuare de către forțele de apărare.

Conform unei liste publicate de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, companiile sancționate de guvern se ocupă în principal cu transportul de mărfuri, închirierea de vehicule și producția de produse chimice.

”Lista include producătorul și exportatorul rus de îngrășăminte de potasiu Uralkali, producătorul de stat de potasiu Belarus Belaruskali, Căile Ferate din Belarus, precum și companiile rusești VTB-Leasing și Gazprombank Leasing, ambele ocupându-se de leasing în domeniul transporturilor”, se arată într-o declarație a oficialilor ucraineni, citată de Reuters.

Sute de persoane din Rusia și Belarus, împreună cu companii, au fost sancționate anterior, de Ucraina, în urma invaziei din februarie 2022.

De ce oficialii ucraineni sunt supărați și pe unguri

La data de 28 ianuarie 2023, ministerul de Externe ucrainean a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a-i atrage atenția cu privire la remarcile făcute de Viktor Orban la adresa Ucrainei, acestea fiind considerate „inacceptabile”.

Orban le-ar fi spus jurnaliștilor că Ucraina este „țara nimănui” și a comparat-o apoi cu Afganistanul, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko. Acest anunțul al premierului ungar este văzut ca o nouă escaladare a tensiunilor dintre cele două țări vecine.

Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că europenii au eşuat în a slăbi Moscova în mod semnificativ, riscând să distrugă în acelaşi timp economia europeană. Un amplu material în acest sens cu un sigur click aici.