International

Tratatul armelor nucleare, încălcat? NATO își face griji că Rusia nu respectă obligațiile juridice

Tratatul armelor nucleare, încălcat? NATO își face griji că Rusia nu respectă obligațiile juridice
Sursa foto: politico

Aliații NATO au declarat vineri că sunt îngrijorați de faptul că Moscova nu respectă un tratat cheie de control al armelor nucleare. „Observăm cu îngrijorare că Rusia nu a reușit să respecte obligațiile din punct de vedere juridic”, afirmă aliații.

Noul Tratat START, încheiat între Statele Unite și Rusia, impune limite privind armele strategice ofensive. Însă, la începutul acestei săptămâni, Washingtonul a declarat că Moscova nu își respectă obligațiile asumate prin acest tratat – acuzație pe care autoritățile ruse au negat-o.

Iar acum, cei 30 de membri NATO – plus invitații alianței, Finlanda și Suedia – au intervenit în această dispută, subliniind că un control eficient al armelor este în interesul tuturor și cerând Kremlinului să se conformeze.
„Aliații NATO sunt de acord că Noul Tratat START contribuie la stabilitatea internațională prin constrângerea forțelor nucleare strategice rusești și americane”, a declarat într-o declarație Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie politică al NATO.
„Observăm cu îngrijorare”, au adăugat aliații, „că Rusia nu a reușit să respecte obligațiile din punct de vedere juridic” în cadrul acordului.

Eșecul Moscovei de a facilita verificarea îngrijorează alianța.

„Refuzul Rusiei de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale (BCC) în termenul stabilit prin tratat și de a facilita activitățile de inspecție ale SUA pe teritoriul său începând cu august 2022 împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în cadrul tratatului”, au declarat aliații.

Rusia a respins îngrijorările SUA, scrie POLITICO.

„Am subliniat în mod repetat administrației că situația cu Noul START este un rezultat direct al războiului hibrid declanșat de Occident împotriva țării noastre”, a declarat ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, la începutul acestei săptămâni.

„În circumstanțele actuale, considerăm nejustificată, inoportună și nepotrivită invitarea armatei americane la instalațiile noastre strategice”, a mai spus el.

Dar, a adăugat ambasadorul, „Rusia rămâne angajată față de obiectivele Noului Tratat START”.

Tratatul, care limitează focoasele strategice desfășurate de fiecare țară la 1.550 și impune limite asupra sistemelor de lansare, a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021. Este ultimul tratat de control al armelor rămas în vigoare între SUA și Rusia, prevăzând și inspecția și verificarea acestuia. Clauzele lui sunt considerate pe scară largă ca fiind vitale pentru construirea încrederii reciproce și prevenirea manevrelor greșite în domeniul nuclear. Cu toate astea, deși inspecțiile au stagnat, forțele nucleare ruse au menținut o altă parte cheie a acordului New Start, și nume notificările către Washington cu privire la orice mișcări sau modificări importante ale infrastructurii arsenalul nuclear al Moscovei.