Actual Diverse

Polițiștii, pe fir. Câteva firme și un cabinet de avocatură, suspectați de evaziune fiscală. Iată câte milioane de euro

Polițiștii, pe fir. Câteva firme și un cabinet de avocatură, suspectați de evaziune fiscală. Iată câte milioane de euro

Statul român are nevoie de bani. Ei trebuie căutați si totodată, găsiți. Doar așa, banii din pușculița țării se vor înmulți, altă soluție neexistând, cel puțin deocamdată. ANAF, IGPR, alți reprezentanți ai statului au pornit pe urma celor care fac evaziune fiscală, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.

Polițiștii, pe fir. Câteva firme și un cabinet de avocatură, suspectați de evaziune fiscală. Iată câte milioane de euro

Au început de luni. Polițiștii au intrat pe fir. 13 percheziții, în București și județul Ilfov, într-un dosar de evaziune fiscală. Sunt vizate câteva firme, dar și un un cabinet de avocatură.

Cele 13 percheziții au avut loc la domiciliul unor persoane, la punctele de lucru ale unor firme, precum și la un cabinet de avocatură, într-un dosar de evaziune fiscală, fals în încrisuri și bancrută frauduloasă. 7 persoane vor fi duse la audieri, potrivit IGPR.

Polițiștii au descoperit că, în perioada 2017-2019, mai multe firme controlate de un grup de persoane ar fi creat un adevărat circuit evazionist. Aceștia arătau în actele contabile sau în alte documente legale, operaţiuni fictive, menite să diminueze TVA-ul și impozitul pe profit datorat statului român. Scopul final, care a ieșit, acum, la suprafață, a fost sustragerea de la declararea și respectiv, plata obligaţiilor fiscale.

Cunoștințele lor s-au dovedit a fi vaste în domeniul fraudării fiscalității, pentru că titularii acestor infracțiuni economice au acționat contrar legii, dar ăn bună cunoștință de cauză. Astfel, ar fi fost efectuate înscrieri fictive la masa ”credală”, în valoare de 14.505.991 de lei, aproximativ 3 milioane de euro, transmit aceleași surse.

Și pentru că oamenii știau bine ce fac, s-a descoperit că au fost întocmite contracte de împrumut societate, angajamente de plată antedatate, care ar fi fost false, documente care ar fi fost folosite de către persoanele bănuite pentru înscrierea la masa credală a unor creditori fictivi, în scopul obținerii de către aceștia a unor avantaje ilicite, în dauna creditorilor bugetari.

Scopul evazioniștilor a fost atins, dar informațiile adunate de polițiști, care au stat cu ochii pe ei, o bună perioadă de timp, a determinat lanțul de percheziții, din prima zi a săptămânii, ce vor conduce, inevitabil, la căderea acestora, prin efectul domino.

Foto: arhiva