Actual Diverse

Poveste incredibilă: Cum a supraviețuit un tânăr din Italia 9 ore pe Mare, agățat de o stâncă

Poveste incredibilă: Cum a supraviețuit un tânăr din Italia 9 ore pe Mare, agățat de o stâncă
Foto: Twitter/ Salvamar

Căldura toridă, vremea extrem de fierbinte, i-a determinat pe mulți oameni să se arunce pur și simpu în apele Mărilor, râurilor curgătoare și lacurilor, aparent cristaline. De multe ori, apele, oricare ar fi ele, au cerut tribut și mulți dintre cei care au plecat să se răcorească nu s-au mai întors niciodată, ei fiind îngițiți de valuri, vârtejuri sau alte necunoscute acvatice sau marine.

Poveste incredibilă: Cum a supraviețuit un tânăr din Italia 9 ore pe Mare, agățat de o stâncă

Mattia Veronese este un tânăr italian în vârstă de 29 de ani, care a plecat cu prietenii să facă o baie în mare, noaptea, în jurul orei 1:00. În pofida faptul că marea era deosebit de agitată, patru tineri localnici, dornici de aventură, au sărit în apă și au înotat în larg.

Apa tentantă i-a atras pe toți, într-un mod amăgitor. Mattia, inopinant, a fost luat de valurile Mării și dus la câțiva kilometri depărtare de locul unde intrase inițial în apă. Norocul lui este că în drumul torentului de apă a întâlnit o stâncă de care a putut să se agațe cu putere. Și a stat așa cu mâinile strâns lipite de ea, timp de 9 ore.

Mattia a trăit cele mai groaznice nouă ore din viața lui pe o stâncă, în mijlocul mării, după ce s-a rătăcit de grupul său de prieteni cu care înota lângă o plajă situată în localitatea Porto Tolle din provincia Rovigo (Veneto), în noaptea de sâmbătă spre duminică, 7 august, relatează La Repubblica.

Abia când au ieșit din Mare, cei trei tineri au văzut că lipsește prietenul lor, Mattia. La întoarcere, au revenit doar trei: Mattia nu se afla printre cei întorși la țărm. Imediat tinerii au anunțat autoritățile locale.

Misiune îndeplinită cu succes

Carabinierii au început căutările împreună cu angajații Autorității Portuare din Chioggia (Veneția) și pompierii din Adria (Rovigo).

Pentru a-l găsi pe tânăr au intervenit scafandrii pompierilor din Vicenza, precum și specialiștii SAPR (protecție civilă), dar căutările au fost îngreunate de valurile foarte înalte. În sprijinul Autorității Portuare a intervenit și un elicopter SAR al Forțelor Aeriene Italiene, care a survolat zona timp de peste două ore, între orele 5:00 și 7:00 dimineața.

Toți căutătorii erau epuizați după nouă ore intensive de căutări. Aproape că vroiau să se oprească în momentul în care l-au văzut pe tânăr cum stătea agățat de stânca puternică care i-a salvat viața.

După ore întregi de căutări pe mare, cu elicoptere, scafandri și alte mijloace, alerta s-a încheiat duminică, 7 august, în jurul orei 10.00, cu un final fericit deoarece Mattia a fost găsit în viață.

Membrii echipajului elicopterului „Drago 149” al Detașamentului de Pompieri l-au observat pe tânăr în apropierea localității Gorino di Goro, agățat de o stâncă în largul coastei Santa Giulia, la o distanță de cinci kilometri mai la sud față de locul unde cei patru prieteni intraseră în Mare.

Cum l-au găsit pe Mattia

Mattia se afla în stare de șoc, dar conștient. El a fost ridicat cu troliul la bordul elicopterului salvator și transportat de urgență la spitalul din Chioggia, pentru hidratare și examinare medicală.

Mama, Loretta Grandi, a povestit că acum Mattia este bine. Ea a reușit să vorbească în spital cu fiul său, ziua, puțin după ora 13:00:

Mi-a spus că a reușit singur. Nu are răni grave, este foarte obosit, a înghițit multă apă de mare. Am vorbit cu el, mi-a spus despre aventură. S-a îndepărtat de grup și a fost luat de curentul care l-a dus în larg. Apoi a ajuns pe stâncă și a rămas acolo până la șase dimineața, a încercat să meargă, dar era mâzgă. A văzut luminile, elicopterul și drona, dar nu se putea face auzit. Acum e obosit, are pusă o perfuzie, i-au făcut toate testele. Doctorii au spus că îl țin sub observație în seara asta”.

Primarul din Porto Tolle, Roberto Pizzoli, s-a declarat fericit de deznodământul acestui eveniment, la care s-a implicat și el, trup și suflet, dar nu a uitat să avertizeze încă o dată populația.

Plaja de scoici (Spiaggia delle Conchiglie) este liberă, departe de plajele echipate, iar într-un punct anume este periculoasă din cauza curenților puternici care se creează, pentru că este o zonă de trecere în care se încrucișează Po, marea și Sacca (un parc natural). În trecut, a fost scena multor tragedii. Au fost instalate deja semne de anul trecut care atrag atenția și reînnoiesc apelul la precauție”, a ținut să precizeze primarul Pizzoli, citat de media.