Actual Diverse

Povestea incredibilă a medicului Mencinicopschi, după ce a iesit din închisoare. Puțini știu problemele lui Menci

Povestea incredibilă a medicului Mencinicopschi, după ce a iesit din închisoare. Puțini știu problemele lui Menci
EVZ

Ridicare și cădere. Multor oameni le-a fost dat să ajugă în vârful piramidei și apoi să cadă dintr-o dată la baza ei. Mulți au reușit să se ridice iar în vârf, să rămână undeva pe la mijoc sau să rămână definitiv tot acolo, jos, la primul nivel. Menci, așa cum îi spuneau cei apropiați medicului Mencinicopschi, a ales să nu se mai ridice după căderea incredibilă pe care i-a adus-o închisoarea.

Cunoscutul medic, profesor și om de știință nu a mai dorit funcții și nici atenția publicului ca altădată când răsturna munții din loc cu puterea și abnegația de care dădea dovadă. A ales o viață retrasă, cu tristețea și durerea pe care a luat-o mai departe, acum când nu mai este printre noi.

Povestea incredibilă a medicului Mencinicopschi, după ce a iesit din închisoare. Puțini știu problemele lui Menci, așa cum îl numeau apropiații

Cunoscutul profesor specialist în alimentație sănătoasă, dr. Mencinicopschi, în luna august a anului 2014 a ajuns la închisoare pentru o pedeapsă de opt ani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). După doi ani a fost eliberat condiționat.

În cei doi ani de detenție petrecuți la Penitenciarul Jilava, familia lui Mencinicopschi a cerut eliberarea acestuia din închisoare, pe motiv că omul drag lor și fost director al ICA se confrunta cu probleme grave de sănătate. De altfel, familia lui Mencinicopschi a depus și o cerere de grațiere, respinsă însă în februarie 2015 de președintele în exercițiu Klaus Iohannis.

Vizibil transformat după cei doi ani petrecuți în spatele gratiilor, profesorul Mencinicopschi a avut de înfruntat o altă realitate cruntă, cea a lipsei banilor.

Medicul vizibil schimbat. Tristețea și durerea din suflet și-au pus amprenta pe chipul lui. Foto: Kanal D

În anul 2017, presa dezvăluia că profesorul Menci avea la acea vreme pus sechestru pe avere și trăia sub teroarea permenentă că singura sa avere, o casă lângă București, îi va fi luată de stat, pentru recuperare prejudiciului, după cum au cerut anchetatorii.

Profesorul și sotia sa își cheltuiseră deja toți banii pe avocați, fiind nevoiți dintr-o dată să trăiască doar din câteva sute de lei. Aceasta în condițiile în care o treime din pensia profesorului era oprită pentru recuperarea prejudicului adus statului.

”Din punct de vedere material am fost foarte afectați. Am putea pierde chiar casa, singurul nostru bun. Perioada aceasta este tristă, marcată de lipsuri. Eu sunt bolnav, cardiac, si numai tratamentul meu costa 500-600 de lei pe lună”, a mărturisit dr. Mencinicopschi reporterilor Kanal D.

Se pare că medicul profesor Gheorghe Mencinicopschi a suferit un infarct dupa gratii, ulterior fiind diagnosticat și cu o boală gravă la plămâni – fibroză pulmonară. După cum au povestit cei apropiați, se pare că detenția l-a afectat grav din punct de vedere medical. Ca dovadă, Menci acum nu mai este printre noi, a plecat ieri, 19 octombrie 2022, la cele veșnice. Va fi înmormântat într-o localitate din Argeș, acolo unde sunt și mormintele părinților săi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!