Actual International

Povești cutremurătoare ale familiilor care și-au pierdut copiii în tragedia halucinantă de Halloween din Seul. Noi informații

Povești cutremurătoare ale familiilor care și-au pierdut copiii în tragedia halucinantă de Halloween din Seul. Noi informații
CNN/captura video

Peste 150 de morți, zeci de răniți și sute de dispăruți. Majoritatea celor care au plecat să petreacă Halloween pe străzile centrale ale capitalei Coreei de Sud aveau vârste cuprinse între 18 și 20 de ani. Familiile celor care și-au pierdut viața într-o ambuscadă, cei mai mulți pe o străduță îngustă, sunt încă în stare de șoc. O mamă printre lacrimi știe că fiica ei a plecat la locul tragediei, dar nu a găsit-o încă. „Voi continua să caut,” a mărturisit, printre lacrimi femeia profund îndurerată.

Povești cutremurătoare ale familiilor care și-au pierdut copiii în tragedia halucinantă de Halloween din Seul. Noi informații

Peste 100.000 de persoane sărbătoreau Halloween-ul în Itaewon, o zonă din centrul Seulului cunoscută pentru viața de noapte. Sărbătoarea a fost mult timp favorita cartierului, înainte de a fi întreruptă de restricțiile impuse în urmă cu doi ani de coronavirusul impus orașului, motiv pentru care tinerii s-au înghesuit la petreceri sâmbătă seara.

Președintele sud coreean a declarat doliu național.

Printre cei 153 de morți se numără 56 de bărbați și 97 de femei, a anunțat duminică Ministerul de Interne și Siguranță din Coreea de Sud. Patru victime erau adolescenți, 95 de persoane aveau în jur de 20 de ani, 32 de persoane de 30 de ani, nouă de 40 de ani și 13 oameni nu au fost încă identificați, a precizat ministerul sud coreean.

Petrecere zgomotoasă de Halloween în centrul plin de viață al capitalei sud-coreene s-a transformat sâmbătă seară într-o procesiune sinistră de cadavre, după ce cel puțin 151 de persoane au fost ucise în strivirea unei mulțimi blocate pe o șosea îngustă, au anunțat autoritățile, citate de New York Times. Alte zeci de persoane au fost rănite, multe dintre ele grav, potrivit unui purtător de cuvânt al departamentului de pompieri.

Foto: New York Times

Până duminică dimineața, petrecăreții îmbrăcați în costume au fugit de o scenă presărată cu cadavrele unor tineri petrecăreți, în timp ce peste tot, în jurul lor, domnea haosul și confuzia.

În cadrul conferințelor de presă, oficialii au declarat că nu au încă idee clară despre ce a provocat ”zdrobirea” sau despre cum festivalul anual a degenerat atât de repede în cea mai gravă tragedie pe timp de pace din Coreea de Sus, din 2014 încoace.

În timp ce imaginile cu trupuri fără viață îngrămădite unele peste altele și cozile de lucrători de urgență care împingeau brancarde încărcate cu morți au circulat pe rețelele de socializare, inclusiv Infoactual a descris această imagine de coșmar, coreenii au cerut răspunsuri de la autorități.

Unii oameni erau iritați, în timp ce alții plângeau

Benedict Manlapaz, un cineast de 23 de ani, originar din New York, aflat în vizită la Seul, a ajuns la gară aproximativ o oră mai târziu pentru a vedea străzile blocate de mulțimi. Oamenii, a spus el, erau „iritați”, iar unii plângeau.

„Oamenii erau umăr la umăr”, a povestit americanul Manlapaz. Și imaginile postate pe rețelele de socializare arătau zeci de cadavre îngrămădite unele peste altele pe aleea îngustă, în timp ce echipele de urgență se străduiau să mențină ordinea.

Ultima dată când o mamă și-a văzut fiica

Multe familii sunt prăbușite de durere. Mulți oameni povestesc că au primit telefoanele pe care nu ar fi dorit să le audă niciodată, astfel fiind anunțati că persoanele dragi sufletului lor nu mai sunt în viață. Alții își caută, încă, persoanele dispărute, de care nu au aflat până la această oră mai nimic.

Ultima dată când Ahn Yeon-seon și-a văzut fiica a fost sâmbătă, când tânăra de 19 ani i-a cerut bani pentru a putea ieși să sărbătorească Halloween-ul cu prietenul ei.

Câteva ore mai târziu, Ahn a primit un telefon de la prietenul fetei care o anunța pe mamă că fiica ei a murit strivită în busculada din  cartierul de noapte Itaewon.

Ahn a declarat pentru agenția de știri sud-coreeană Yonhap că fiica ei a vrut să marcheze această ocazie pentru că prietenul ei urma să își facă serviciul militar obligatoriu. La șapte ore după ce Ahn și-a văzut ultima dată fiica, iubitul a sunat, plângând.

El a spus că ea a stat „sub o grămadă de oameni timp de peste o oră și că a încercat să o scoată, dar nu a putut”, a spus Ahn.

De atunci, Ahn și-a căutat fiica în spitale, așteptând confirmarea a ceea ce i s-a întâmplat. Ea a vorbit cu medicii de la Yonhap din Spitalul Universitar Soonchunghyang, unde au fost transportate cele mai multe dintre victime.

„Voi continua să caut”, a spus Ahn.