International

Premieră. Rusia recunoaște că în Ucraina a suferit „pierderi semnificative”

Premieră. Rusia recunoaște că în Ucraina a suferit „pierderi semnificative”

O declarație făcută presei occidentale de Dmitri Pekov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a surprins în cursul după-amiezii de joi. Rusia recunoaște pierderile.

Într-un amplu interviu acordat Sky News, Dmitri Peskov a negat că au avut loc atrocități în Ucraina, a declarat că NATO este conflictual și a spus că Rusia încearcă să pună capăt războiului în curând.

Rusia recunoaște că în Ucraina a suferit „pierderi semnificative”

În premieră, reprezentantul Rusiei a recunoscut că țara sa a suferit „pierderi semnificative” de trupe în „operațiunea specială” din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a spus în cadrul interviului: „Da, avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi”. Nu a vrut însă să avanseze nicio cifră, ba a respins numărul de soldați ruși morți avansat de autorul interviului.

Recent, Rusia a recunoscut că 1.351 de soldați din armata sa au fost uciși. Numărul total al morților nu este cunoscut, dar un oficial al NATO a fost citat în presa americană spunând că între 7.000 și 15.000 și există estimări similare din SUA.

Peskov a fost întrebat de Sky News dacă războiul a reprezentat o „umilință” pentru liderul de la Kremlin, având în vedere că Rusia s-a retras din capitala Kiev, unde a pierdut mii de soldați și că președintele Zelensky este încă la putere.

Dmitri Peskov a spus că aceasta este o „înțelegere greșită” a ceea ce se întâmplă, insistând pe faptul că mizele „operațiunii speciale” sunt diferite de ceea ce susține Occientul.

A respins, din nou, informațile despre atrocitățile de la Bucha

Este primul interviu pe care Dmitri Peskov l-a acordat acordat presei occidentale. Oarecum se simte o schimbare de mesaj. Mesagerul Moscovei a spus că Rusia speră ca „această operațiune” să-și atingă obiectivele „în zilele următoare”.

El nu a ratat ocazia să revină asupra masacrului de la Bucha și a respins acuzațiile americanilor și europenilor. El a declarat că „trăim niște zile de falsuri și minciuni”, iar fotografiile verificate și imaginile din satelit ale civililor morți pe străzile orașelor ucrainene au fost un „fals îndrăzneț”.

„Negăm că armata rusă poate avea ceva în comun cu aceste atrocități și că acele cadavre au fost arătate pe străzile din Bucha”, a declarat el pentru Sky News.

El a susținut că întreaga situație din Bucha, unde fotografiile arată mulți civili ucraineni uciși, a fost o „insinuare bine pusă în scenă, nimic altceva”.

De ce a declanșat Rusia „operațiunea specială” din Ucraina

Întrebat din nou dacă Rusia a pierdut mii de soldați, el a spus: „Da, avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi”.

Peskov a adăugat apoi că retragerea din regiunea Kiev și din nordul orașului Cernihiv a fost un „act de bunăvoință” pentru a „ridica tensiunea” în timpul discuțiilor de pace. El susține că Ucraina a devenit „anti-rusă” și Rusia era „foarte iritată”, deoarece NATO „începuse să se îndrepte spre granițele noastre”.

Premierul Boris Johnson criticat pentru că a spus că Putin ca fi judecat pentru crime de război

Prim-ministrul Marii Britanii nu a fost menajat de purtătorul de cuvânt al președintelui Putin. Acesta l-a acuzat pe Boris Johnson că nu este constructiv în criticile sale la adresa Rusiei.

„El este foarte tare în retorica sa despre Rusia de la începutul operațiunii, el nu este constructiv în atitudinea sa”, a spus Peskov.

„Când oamenii au fost uciși în Donbas de naționaliștii ucraineni, când au fost puternic bombardați de artilerie grea, nu am auzit niciodată un cuvânt venind de la dl Johnson.”

Dl Peskov a respins ideea că președintele rus ar apărea într-un tribunal pentru crime de război, așa cum a cerut premierul Johnson, spunând pur și simplu: „Nu vedem nicio posibilitate pentru asta, nu o considerăm realistă”.

Rusia, suspendată de ONU din Consiliul pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, formată din 193 de membri, a suspendat joi Rusia din funcţia de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca răspuns la presupusele abuzuri pe care le comite în Ucraina.

Agenția TASS a transmis pe invers știrea. S-a anunțat că Federaţia Rusă a decis să îşi înceteze calitatea de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului înainte de termen, începând cu 7 aprilie 2022.