Actual Diverse

Premieră. SUA a aprobat carnea crescută în laborator pentru consumul uman

Premieră. SUA a aprobat carnea crescută în laborator pentru consumul uman
Pixabay/Mediafax

Statele Unite au aprobat carnea cultivată în laborator pentru consumul uman, după o inspecție efectuată de Food and Drug Administration (FDA).

Premieră. SUA a aprobat carnea crescută în laborator pentru consumul uman

Aprobarea de miercuri, 16 noiembrie 2022, este o premieră. Pentru prima dată în lume, un produs din carne produsă din celule a fost declarat sigur pentru consum.

Într-un comunicat de presă al FDA se arată că UPSIDE Foods, o companie care produce pui cultivat pe celule prin recoltarea de celule de la animale vii, a primit autorizația de a-și vinde produsele în magazine.

UPSIDE, care cultivă carnea în rezervoare din oțel inoxidabil, va primi autorizația de a comercializa produsele după ce instalația a fost inspectată de către Departamentul de Agricultură al SUA (USDA).

Comisarul FDA, Robert M. Califf, și Susan Mayne, directorul Centrului pentru Siguranța Alimentară și Nutriție Aplicată al FDA, au relatat într-o declarație: „Lumea se confruntă cu o revoluție alimentară, iar (FDA) se angajează să sprijine inovația în aprovizionarea cu alimente”.

Declarația continuă spunând că a revizuit datele companiei și că nu mai are alte întrebări cu privire la concluzia companiei că produsul său este sigur pentru consumul uman.

David Kay, directorul de comunicare al UPSIDE, a transmis într-un e-mail pentru Reuters: „Suntem încântați de anunțul FDA. Acest pas istoric ne deschide calea spre piață.”

Anunțul făcut de FDA nu clarifică tipul de produs, ci mai degrabă produsele UPSIDE, aceștia au adăugat totuși că sunt pregătiți să lucreze cu alte companii care doresc să aducă pe piață produse similare.

Carnea cultivată pe celule este reglementată în comun de către FDA și USDA în cadrul unui acord încheiat în 2019 între cele două, ca urmare a cererii tot mai mari de produse alternative.

Având în vedere că liderii mondiali se concentrează asupra încălzirii globale, alternativele la produsele de fermă devin o opțiune din ce în ce mai probabilă pentru a satisface nevoile alimentare ale lumii, în viitor, este opinia specialiștilor. Iar pentru a atrage atenția participanților la COP27 asupra acestei probleme, la evenimentul anului 2022 din Egipt li s-a servit acestora pui cultivat.