Politică

Premierul Ciucă, după ce Gazprom a tăiat gazul Bulgariei şi Poloniei: „România nu este afectată”

ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după decizia Gazprom de a înceta furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia, că România nu este afectată în acest moment, consumul de gaze fiind mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem.

Premierul Ciucă, după ce Gazprom a tăiat gazul Bulgariei şi Poloniei: „România nu este afectată”

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, România este printre puținele țări din Europa care beneficiază de resursă de gaz consistentă:

„Am avut o discuţie cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre”, a afirmat Ciucă, într-o conferinţă de presă.

Premierul a precizat că se asigură pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesarul de gaz.

„Acum, când discutăm, se caută surse alternative pentru gaz, dar în acest moment România nu este afectată”, a subliniat premierul Ciucă.

Rusia a suspendat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria pentru că nu au fost de acord să plătească în ruble pentru importurile de gaze.

Premierul  despre livrarea de arme Ucrainei: Analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie

În altă ordine de idei, premierul la întrebarea dacă România va livra arme Ucrainei, acesta a răspuns că ţara noastră a decis să asigure transferul de echipament de protecţie şi muniţie.

„În continuare, analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie”, a spus şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a precizat că s-a discutat şi acest subiect în Ucraina.

„Ceea ce vreau să subliniez este că cea mai importantă perioadă a timpului pe care a petrecut-o la masa discuţiilor a fost cea legată de demersurile economice şi umanitare pe care România poate să le acorde. În momentul de faţă, economia Ucrainei este foarte afectată, exportul de produse cerealiere, produse agroalimentare, reprezentau o contribuţie importantă la PIB-ul Ucrainei”, a spus premierul, afirmând că preocuparea principală este cea economică, dincolo de efortul pe care poporul ucrainean îl face astfel încât să facă faţă invaziei forţelor armatei ruse.

Şeful Executivului a fost întrebat şi despre declaraţiile din presa din Bulgaria care citând surse din SUA au afirmat că România şi Bulgaria eu vândut muniţie de tip sovietic Ucrainei.

„Nu am vândut muniţie nimănui”, a fost răspunsul prompt al premierul Nicolae Ciucă.

Roxana Toma