International

Presa rusă: Putin îi oferă lui Prigojin 111 milioane de dolari și lingouri de aur

Evgheni Prigojin
Sursa foto: themoscowtimes.com

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi recuperat peste 100 de milioane de dolari în numerar și lingouri de aur confiscate de autoritățile ruse în timpul scurtei sale insurecții din iunie, în timp ce oligarhul-guvernator continuă negocierile cu Kremlinul în ceea ce privește confiscarea activelor sale și exilul său forțat în Belarus.

Postul de știri Fontanka din Sankt Petersburg a relatat marți, citând surse interne confidențiale, că aproximativ 10 miliarde de ruble (111,2 milioane de dolari) formate din cutii de dolari americani și cinci lingouri de aur au fost returnate oligarhului căzut în dizgrație, care luna trecută a condus o revoltă a Grupului Wagner împotriva ministrului apărării Serghei Șoigu și a președintelui Statului Major General Valeri Gerasimov.

Bunurile au fost confiscate de autoritățile ruse în cadrul unor raiduri asupra unor proprietăți legate de Prigozhin la 24 iunie, la o zi după ce luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don din sudul țării și o coloană a pornit spre Moscova.

Grupul a amenințat pentru scurt timp că va lua cu asalt capitala până când Prigozhin a ajuns la un acord cu Kremlinul – facilitat de președintele belarus Alexander Lukașenko – pentru a abandona revolta și a pleca în exil în Belarus. În schimb, autoritățile rusești nu urmăresc urmărirea penală în legătură cu acțiunile descrise inițial drept „trădare” de către președintele Vladimir Putin. Bunurile confiscate ar fi cântărit „câteva tone” și au fost returnate șoferului lui Prigojin, care primise o împuternicire, pe 2 iulie. Anchetatorii criminali nu au dorit să renunțe la fonduri, dar Fontanka a raportat că „judecând după încă o răsturnare de situație, o putere superioară a intervenit”.

Despăgubiri

Newsweek a contactat prin e-mail Ministerul rus de Externe pentru a face un comentariu.

Prigojin a declarat pe 24 iunie că banii erau destinați plății salariilor luptătorilor săi Wagner și despăgubirii familiilor trupelor căzute la datorie. Poliția din Sankt Petersburg a confiscat fondurile în două loturi: mai întâi aproximativ 47 de milioane de dolari dintr-o dubiță parcată, iar apoi alte 66,7 milioane de dolari depozitate în 80 de cutii de carton într-o a doua dubiță.

Oficialii occidentali au declarat că rămâne neclar dacă Prigozhin și unitățile sale Wagner vor pleca într-adevăr în exil în Belarus, unde imagini recente din satelit arată construcția unor noi baze militare.

Un diplomat leton care a vorbit cu Newsweek sub protecția anonimatului a declarat că capitalele NATO „urmăresc și evaluează” orice nouă sosire a lui Wagner în Belarus, pregătindu-se să răspundă la orice desfășurare acolo cu sancțiuni suplimentare asupra Minskului. Rapoartele indică faptul că Prigozhin a părăsit Rusia, deși a fost văzut în Sankt Petersburg și Moscova în ultimele zile, aparent ca parte a negocierilor pentru dizolvarea imperiului său media și renunțarea la controlul altor interese de afaceri.

Moscova face eforturi pentru a-l încorpora pe Wagner în armata rusă obișnuită, iar luptătorilor li s-ar fi oferit posibilitatea de a alege între contracte cu Ministerul Apărării sau exilul în Belarus. Alte rapoarte sugerează că Wagner recrutează în continuare în interiorul Rusiei, iar Pentagonul a declarat că mercenarii rămân pe câmpurile de luptă din Ucraina.

În buletinul de miercuri al Institutului pentru Studiul Războiului se spune că Prigojin a fost absolvit „de responsabilitatea financiară pentru pagubele cauzate de rebeliunea Grupului Wagner” din Rostov pe Don, despre care autoritățile locale au spus că a costat aproximativ 1 milion de dolari.

Dictator normal

Refuzul sau incapacitatea lui Putin de a-l pedepsi pe Prigojin și Grupul Wagner, care s-a dovedit până acum cea mai eficientă formațiune de luptă a Moscovei în cele 16 luni de lupte dificile în Ucraina – a provocat speculații că președintele se află într-o poziție politică precară. Șeful Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrel, a scris săptămâna aceasta că conflagrația Wagner arată că împotmolirea Kremlinului în Ucraina „a slăbit regimul lui Vladimir Putin mult mai mult decât au crezut mulți observatori”.

Robert Kaplan, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, a declarat pentru Newsweek că Putin „nu se comportă ca un dictator normal. Un dictator normal ar fi arestat sau ar fi eliberat, sau posibil chiar executat un pretendent ca Prigozhin cu luni în urmă. Acum, după ce l-a numit pe Prigozhin trădător, Putin a făcut o înțelegere cu el.

„Poate că acest lucru se datorează faptului că Putin are nevoie disperată de Grupul Wagner. Poate pentru că Putin este incapabil să proiecteze puterea militară și logistică specifică în sudul Rusiei. Oricum ar fi, acest lucru demonstrează cât de slab instituționalizat este statul personalizat al lui Putin, în comparație cu cel al predecesorilor săi sovietici. Un stat slab înseamnă că mai multe evenimente imprevizibile se află în viitor”, a declarat Kaplan.