Actual International

Președintele chinez Xi Jinping se reorientează spre Statele Unite și oferă o motivație pentru alegerea sa

Președintele chinez Xi Jinping se reorientează spre Statele Unite și oferă o motivație pentru alegerea sa
EVZ

Xi Jinping, președintele chinez, a declarat că Beijingul dorește să colaboreze cu Statele Unite, pentru a găsi modalități de a se înțelege în beneficiul ambelor țări. Cele două state trebuie să consolideze comunicarea și cooperarea. La baza acestor afirmații există și o motivație.

Președintele chinez Xi Jinping se reorientează spre Statele Unite și oferă o motivație pentru alegerea sa

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că Beijingul este dispus să colaboreze cu SUA. Iar motivația este una cât se poate de actuală fiind vorba despre stabilitatea globală.

Concret, cele două state, recunoscute ca mari puteri ale lumii, sunt responsabile pentru stabilitatea globală, a declarat Xi Jinping la un eveniment al Comitetului Național pentru Relațiile dintre China și Statele Unite.

Cele două state au întâmpinat tensiuni pe teme majore precum politica Chinei față de Taiwan, relația Beijingului cu Moscova și eforturile SUA de a împiedica companiile sale de semiconductori să vândă tehnologie firmelor chineze, potrivit boursorama.com.

La discursul său din 16 octombrie 2022, susținut în Congresul Partidului Comunist, președintele Xi Jinping a făcut referire la situația actuală a statului său, ce pericole potențiale există și cum ar putea fi ele evitate sau înlăturate.

Posibil cu scopul de a evidenția rolul său pe plan extern, ca mediator important, liderul de la Beijing a prezentat o perspectivă sumbră a relațiilor internaționale ale Beijingului. „Tentativele externe de oprimare și reținere a Chinei s-ar putea agrava oricând”, a avertizat Xi.

Și totuși China este o amenințare

Administrația Biden a luat în calcul și un plan strategic în materie de securitate națională care relevă un aspect demn de luat în seamă:

„China are intenția și dispune tot mai mult de capacitatea de a reface ordinea internațională, astfel încât câmpul internațional de manevră să ajungă în beneficiul său”.

Xi Jinping se arată conștient de faptul că celelalte state, mai ales SUA, exercită presiuni maxime asupra Chinei.

„Confruntați cu mari schimbări în peisajul internațional, mai ales în privința tentativelor externe de a șantaja, de a constrânge, de a bloca și de a exercita presiuni maxime asupra Chinei, am dat întâietate intereselor noastre naționale, concentrându-ne asupra unor probleme de politică internă și păstrându-ne cu fermitate consecvența strategică”, a spus în discursul său pentru națiune Xi.

Concluzie

Exact în acest context apare mențiunea că acum mai mult ca niciodată liderul chinez este deschis la o colaborare mai profundă cu beneficii reciproce pentru cele două state.

De ce ar fi luat o astfel de decizie, dintr-o dată, Xi Jinping. Variante de răspuns: 1. A fost plăcut dialogul cu Biden din această vară (foto deschidere), 2 are un posibil joc duplicitar, luând exemplul lui Putin și 3. chiar crede în ideea că mai bine își unifică forțele cu America decât cu Rusia, beneficiile economice fiind uriașe după prima alegere.