Actual International

Președintele francez Macron nu exclude trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Dar cu o precizare

Președintele francez Macron nu exclude trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Dar cu o precizare
Infoactual/arhiva

Posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina nu a fost exclusă, potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.

Președintele francez Macron nu exclude trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Dar cu o precizare

Președintele francez Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă luni, 30 ianuarie 2023, că ar putea fi trimise avioane de vânătoare în Ucraina. Vorbind în timpul unei conferințe de presă de la Haga, în Olanda, liderul francez a spus totuși că orice arme furnizate Kievului nu ar trebui să fie folosite pentru a ataca teritoriul rusesc.

Discursul său a fost transmis în direct pe profilul Twitter al Palatului Elysee din Paris. Răspunzând la întrebarea dacă Franța este pregătită să furnizeze avioane Ucrainei, presedintele francez a răspuns: ”Prin definiție, nimic nu este exclus, dar sub rezerva a trei criterii”.

El a explicat: ”Prima este utilizarea acestor bunuri pentru armata ucraineană, în special în ceea ce privește durata de pregătire a personalului. Al doilea criteriu este ca livrările să nu ducă la escaladare. Ceea ce furnizăm nu trebuie să afecteze teritoriul rusesc, ci să protejeze Ucraina. Al treilea criteriu este ca aceste livrări să nu ne slăbească capacitatea de apărare”.

Macron a mai precizat că aceste trei criterii au fost îndeplinite atunci când Franța, ca răspuns la o solicitare a Ucrainei, a decis să îi furnizeze tancuri cu roți AMX-10 RC. ”Așa ne vom continua activitatea, abordând-o cu seriozitate și în coordonare cu partenerii noștri”.

”Astfel, nimic nu este interzis în principiu, dar aceste trei principii trebuie respectate. Trebuie să analizăm fiecare caz specific în parte”, a subliniat liderul francez.

Amintim că miercuri 25 ianuarie 2023, autoritățile americane și-au anunțat intenția de a transfera 31 de tancuri M1 Abrams către Kiev. La rândul său, guvernul german a confirmat că va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina din stocurile forțelor armate germane și că va emite permise de reexport către alte țări.

Departamentele de apărare din Norvegia și Slovacia și-au anunțat, de asemenea, intenția de a transfera tancuri către Ucraina. În plus, planurile de a furniza tancuri Kievului au fost anunțate de autoritățile din Marea Britanie și Polonia.

Răspunzând anterior la o întrebare despre posibilitatea de a furniza tancuri Leclerc Kievului, Macron a declarat că ”nimic nu este exclus”, după cum a relatat tass.ru.

Generalul Christophe Gomard, care a condus anterior serviciile de informații militare franceze, a declarat luni 30 ianuarie a.c., într-un interviu pentru revista Valeurs actuelles, că Franța nu va putea furniza astfel de tancuri Kievului, deoarece dispune de un număr limitat de astfel de vehicule, iar acestea nu au mai fost produse din 2008.