Actual Politică

Președintele Iohannis îi răspunde lui George Simion, lider AUR, care s-a arătat îngrijorat de legile securității naționale

Președintele Iohannis îi răspunde lui George Simion, lider AUR, care s-a arătat îngrijorat de legile securității naționale

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat despre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale, că este o eroare majoră faptul că au fost scurse în mass-media, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament. Liderul AUR, George Simion a solicitat clarificări din partea SRI, SIE, STS, MAI şi MAPN, în urma apariţiei în presă a unor articole privind un aşa-numit „pachet de zece legi privind securitatea naţională”.

Președintele Klaus Iohannis a insistat că nu există motive de îngrijorare, pentru că nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o restrângere a drepturilor cetățenilor, iar proiectele vor suferi modificări în momentul în care vor intra în dezbatere publică.

„Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”, a adăugat şeful statului.

Şeful statului a spus că aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale făcute la începutul anilor ’90, când democraţia a fost nouă, s-a încercată să se construiască instituţii moderne, care respectă drepturile cetăţeanului, însă în timp ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe anumite legi. Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg. Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate.

Nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţii sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Aceste speculaţii sunt eronate, eronată e şi această scurgere către media. Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare sau dacă mai sunt îngrijorări care rămân în picioare trebuie aduse la cunoştinţa legiutorului pentru a fi corectate. Îmi doresc să avem legi ale siguranţei naţionale moderne”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat după vizită de marţi la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Buzău, (foto)  despre modificare legilor securităţii naţionale.despre modificare legilor securităţii naţionale.

Chestionat dacă e de părere că ar trebui să fie limitată durata mandatului şefilor de Servicii, şeful statului a replicat: Este o discuţie care se poartă şi în final când vom avea proiectele în forma care va fi prezentată publicului, atunci vom vedea. Nu vreau să mă pronunţ acum.