Actual Politică

Președintele Ungariei şi-a început ziua la Cluj făcând sport în Parcul Central: „Un început de zi activ în Kolozsvár”

Președintele Ungariei şi-a început ziua la Cluj făcând sport în Parcul Central: „Un început de zi activ în Kolozsvár”
foto: Facebook Katalin Novák

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a aterizat aseară la Cluj-Napoca, pentru a participa în acest weekend la un evenimnet cultural de la Alba Iulia. Novak va participa mâine, 21 mai, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia. Katalin Novak a fost întâmpinată de Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

FOTO. Președintele Ungariei şi-a început ziua la Cluj făcând sport în Parcul Central: „Un început de zi activ în Kolozsvár”

Vineri dimineață președintele Ungariei a putut fi văzut în timp ce făcea sport în Parcul Central din Cluj-Napoca. Novak a ieșit la alergare la lacul Chios, mulți dintre clujeni fiind surprinși de prezența oficialului maghiar. Liderul de la Budapesta a postat și o fotografie pe contul de Facebook, în care se arată bine dispusă de dimineața de la Cluj, fiind cu zâmbetul pe buze.

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, a ținut să precizeze Novak, pe pagina de Facebook, preferând denumirea maghiară a Clujului.

Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, va efectua, sâmbătă, o vizită la Alba Iulia şi va fi oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare. Katalin Novák va ţine un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvanean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, a anunţat Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Katalin Novak a fost întâmpinată de Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj

Novak va participa, la Alba Iulia şi la vernisajul „400 de ani de educație transilvăneană”, apoi va lua parte la slujba te deum în zece congregații cu episcopii celor zece dieceze, urmând ca pe seară să participe la Sesiunea plenară a Convenției generale.

Sâmbătă, la ora 11.00 va lua parte la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia şi la slujbă festivă de comemorare.

Abia numită preşedinte al Ungariei pe 10 martie, Katalin Eva Novak (născută Veresné, la 6 septembrie 1977, Szeged) este de profesie avocată şi economistă. Ea şi-a preluat funcţia de curând, pe 10 mai, şi a devenit prima femeie preşedinte al Republicii Ungare.

Anterior, Novak a fost secretar de stat la Minsterul Familiei şi Tineretului în perioada 2014-2020 şi ministru fără portofoliu al aceluiaşi minister în 2020-2021. Între 2017 şi 2021, a fost unul dintre vicepreşedinţii Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.