Actual

Se întreține scandalul „Ținutul Secuiesc”. La finala Cupei României, fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului

Se întreține scandalul „Ținutul Secuiesc”. La finala Cupei României, fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului
Galeria foto digisport.ro

Aseară, la finala Cupei României dintre Sepsi și FC Voluntari, în sportul românesc a avut loc încă un moment controversat, care a urmat celui marcat la finalul meciului de la Campionatul Mondial de Hochei din data de 08.05.2022.

Se întreține scandalul „Ținutul Secuiesc”. La finala Cupei României, fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului

Reamintim că după ce naţionala de hochei a României a fost învinsă pe data de 08.05.2022, de echipa Ungariei, cu scorul de 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), la Ljubljana (Slovenia), în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A, la finalul partidei, jucătorii de etnie maghiară din naţionala României s-au alăturat fanilor și au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc, potivit digisport.ro

Ca urmare a acelui eveniment, din 8 mai 2022, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), citează aceeași sursă.

La finala Cupei României, din 19 mai 2022, fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Înainte de finala Cupei României, pe stadionul din Giulești, unde au fost prezenți 8.000 de spectatori , Imnul României a fost cântat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Însă, la anunțul crainicului stadionului din Giulești  „Vă rugăm să vă ridicați, urmează imnul României”, câțiva fani ai echipei din Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele, ulterior, aceștia scandând: „Ungaria, Ungaria!

Potrivit prosport.ro, după câștigarea primului trofeu din istorie, Sepsi și-a asigurat calificarea în preliminariile Conference League, acolo unde a fost și anul trecut.

În seara zilei de joi, 19.05.2022, golurile învingătorilor au fost marcate de Ştefănescu ‘22, ’38., în timp ce pentru FC Voluntari a înscris Dumitrescu de la Sepsi, în minutul 90+5, în propria poartă.

Așa s-au “remarcat” fanii lui Sepsi în momentul intonării Imnului nostru național de la finala Cupei României

Deși evenimentul anterior, din 8 mai 2022, de la finalul Campionatului Mondial de Hochei a fost sesizat de COR la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării CNCD), din nou, fanii lui Sepsi au ieșit, din nou, în evidență prin comportamentul sfidător la adresa României. De această dată, însă, evenimentul s-a repetat la finala Cupei României, pe care Sepsi câștigat-o în fața celor de la Voluntari, cu un scor de 2-1.

Astfel, în așteptarea partidei de pe stadionul Giulești, cei mai mulți dintre suporterii lui Sepsi s-au comportat civilizat, rămânând cu fața la gazon, însă, printre ei, au existat și cațiva care, la intonarea imnului țării noastre s-au întors cu spatele și ulterior au scandat de mai multe ori „Ungaria, Ungaria!”.

Contextul vine după un alt moment care a provocat controverse în sportul romanesc (și care a avut loc recent la un meci de hochei), fiind unul cu totul nepotrivit.

Peluza Sud Craiova a transmis :  „Cu astfel de situații nu este de glumit! Facem apel public către autoritățile competente (?) să ia măsurile necesare sancționarii și opririi mișcării separatiste din centrul ROMÂNIEI. Noi vom continua ceea ce am început la meciul de săptămâna aceasta și nu ne vom opri până la soluționare. Ba chiar vom deveni din ce în ce mai radicali. Vă invitam public, la următorul meci al Universității Craiova din deplasare la Sfântu Gheorghe, ca să vedeți cu ochii voștri, dragi “apărători de patrie”, cum reacționează acel stadion la intonarea Imnului de stat, la vederea steagului tricolor sau chiar la simplu strigăt “ROMÂNIA!”. Dar probabil știți despre toate acestea deja și stați cu mâinile în sân. Vi se pare normal? “No to racism” se aplică unidirecțional? Vreți repetarea unor evenimente istorice? Doar România! Ca Avram Iancu suntem toți”, citează prosport.ro

De menționat este faptul că au mai fost probleme și la meciul Sepsi – U Craiova 1948, din ultima etapă a play-out-ului, când partida a fost întreruptă de două ori din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni.