Știri pe scurt

Prețul celor două reactoare nucleare va fi de cel puțin 6,5 miliarde de euro

reactoare nucleare Sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto Stirile ProTV

Ministrul României, Sebastian Burduja, a transmis faptul că cele două reactoare nucleare pe care le are în vedere Nuclearelectrica ar urma să coste cel puțin 6,5 miliarde de euro. De asemenea, compania are în continuare discuții cu reprezentanții grupului canadian Lavalin.

În ceea ce privește investițiile, ministrul Energie din România a transmis faptul că o decizie finală va fi luată în perioada 2026-2027. De asemenea, Exim Ban US, banca americană, va oferi un credit de trei miliarde de dolari pentru cele doup reactoare. Totodată, va exista finanțare atât din Canada, cât și din Coreea de Sud.

Există posibilitatea și ca Emiratele Arabe Unite să finanțeze acest proiect.

Proiectul celor două reactoare, extrem de important

Aces grup are tehnologia Candu, tehnologie folosită la primele două reactoare ale centralei de la Cernavodă. Oficialii speră semnarea unei înțelegeri la finele anului acesta.

„Obiectivul este semnarea unui acord cu Lavalin la toamnă, iar grupul să se angajeze pentru designul şi sprijinul proiectului, inclusiv la nivelul Comisiei Europene”, a spus Sebastian Burduja.

Pe lângă discuție despre coturi, se are în vedere și structura finanțării și modernizării infrastructurii deja prezente în linie cu cerințele obligatorii ce au fost emise după accidentul din 2011 de la Fukushima, conform agerpres.ro.