Actual

Prețurile la carnea de porc explodează înainte de Crăciun!

carnea de porc
sursa foto arhiva personala

Înainte de a intra în sezonul sărbătorilor de iarnă, cu atât mai mult în perspectiva sărbătorii Crăciunului, observăm o creștere semnificativă a prețurilor pentru carnea de porc. Impactul major este asupra crescătorilor din zona Banatului Montan.

În anul 2022, prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc se situa între 15 și 20 de lei. Cu toate acestea, în 2023, asistăm la o modificare substanțială a acestor tarife. În prezent, carnea de porc nu poate fi achiziționată  sub pragul de 25 de lei per kilogram.

Acest fenomen este cu atât mai notabil dat fiind că prețul pentru porcul „în viu” a crescut semnificativ. În medie, kilogramul de porc viu costă 15 lei. În anul 2022 tariful nu depășea 12 lei.

Este important de menționat că această situație îi afectează în mod direct pe cetățenii din Banatul Montan, o regiune caracterizată de relieful montan și de dealuri. Crescătorii din zonă se văd nevoiți să achiziționeze resurse precum grâu, orz sau tărâțe pentru hrana animalelor lor, ceea ce contribuie la presiunea asupra costurilor, potrivit antena3.ro.