Actual

Prima concluzie în cazul unei femei decedate după ce a fost plimbată între spitale: personalul medical a greșit

Prima concluzie în cazul unei femei decedate după ce a fost plimbată între spitale: personalul medical a greșit
Foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență Focșani

S-a încălcat protocolul medical în cazul femeii care a murit zilele trecute în județul Vrancea, după ce a fost plimbată între spitale. Testele PCR, un fel de ”baba-oarba”, trei pozitive, unul negativ și altul, asiptomatic.

Prima concluzie în cazul unei femei decedate după ce a fost plimbată între spitale: personalul medical a greșit

După ce a fost plimbată, de mai multe ori, între Spitalul Județean Adjud și Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Focşani, pacienta de 64 de ani, inițial suspectă de COVID-19, a decedat, în cursul zilei de sâmbătă. Acum, se află în derulare o amplă anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon”.

Primele date atestă că s-a încălcat protocolul medical, în cazul femeii care a murit zilele trecute în județul Vrancea, după ce a fost plimbată între două spitale, din cauza unor teste COVID, cu rezultate diferite.

Direcția de Sănătate Publică Vrancea a finalizat propria anchetă și a dispus, deja, sancțiuni. A fost dată o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei medicului curant al Secției de boli infecțioase, pentru nerespectarea procedurilor în privința actului medical acordat pacienților cu COVID-19, a declarat Silviu Staciu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Vrancea reporterului Radio România Actualități, Gabriel Sava.

La nivelul SJU Focşani există deja o anchetă în curs care urmează să stabilească cauzele decesului, iar în momentul finalizării anchetei voi cere medicului curant şi şefului secţiei să dea declaraţii despre caz„, a declarat, pentru Agerpres, managerul SJU Focşani, Constantin Mândrilă.

Surse din spital spun că femeia a fost internată în secţia de Boli Interne a SJU Focşani pe 19 aprilie a.c., cu „şoc septic cu punct de plecare pulmonar” şi externată pe 2 mai 2022, fiindu-i indicat tratament la domiciliu. Totodată, ei i s-a recomandat să meargă într-un centru pentru îngrijiri speciale şi recuperare, mai ales că în luna martie aceasta suferise o intervenţie chirurgicală la şold.

Cum a fost plimbată femeia prin spitale

Cronologic vorbind, pe 4 mai, femeia s-a prezentat la Centrul de recuperare de la Spitalul Adjud, unde i s-a făcut imediat un test rapid pentru COVID-19, care a ieşit pozitiv, motiv pentru care a fost trimisă la secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani. Aici, testul repetat a ieşit, din nou, negativ, și  pacienta este retrimisă la Spitalul din Adjud, unde testarea rapidă a fost încă o dată pozitivă. În cele din urmă, femeia a ajuns la SJU Focşani, unde a fost testată negativ, dar a fost internată într-o rezervă şi i-a fost recoltat un test RT-PCR, al cărui rezultat a ieşit, ulterior, pozitiv.

Pacienta ar fi fost asimptomatică, fapt pentru care Spitalul judeţean a dispus autopsia pentru stabilirea cauzelor care au dus la decesul acesteia.

Femeia suferea de obezitate morbidă, diabet şi insuficienţă cardiacă şi după cum arată istoricul medical, ea trecuse, în luna martie, printr-o intervenţie chirurgicală la şold.

Declanșarea anchetei

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a solicitat, de urgență, Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea să dispună o anchetă pentru a stabili ce anume s-a întâmplat şi cine se face vinovat de ”plimbarea” care a condus, în cele din urmă, la decesul femeii.

Autoritățile medicale, dar și familia, așteaptă raportul medico-legal. Între timp, familia victimei a depus și plângere privind cauzele decesului, în prezent fiind înregistrat dosar penal pentru moarte suspectă.

Femeia, de acolo de unde este nimeni nu o mai întoarce, dar sufletul ei, pentru a-și găsi liniștea și a se înălța la ceruri, are nevoie chiar și acum, de dreptate.