Actual International

PRIMA explicație în cazul Svetlanei Babayeva, șefa regională a emisiunii ”Russia Today”, ucisă într-un poligon de tir din Crimeea

PRIMA explicație în cazul Svetlanei Babayeva, șefa regională a emisiunii ”Russia Today”, ucisă într-un poligon de tir din Crimeea
colaj/BZI

Un accident pe un poligon de tir din Crimeea a dus la moartea Svetlanei Babayeva, șefa regională a emisiunii „Russia Today” și fost redactor șef al Gazeta.Ru.

PRIMA explicație în cazul Svitlanei Babayeva, șefa regională a emisiunii ”Russia Today”, ucisă într-un poligon de tir din Crimeea

Jurnalista Svetlana Babayeva, șefa regională a „Russia Today”, a fost împușcată mortal, vineri, 28 octombrie 2022, în timpul unui antrenament de tir sportiv militar într-un poligon din Crimeea. Babayeva era, de asemenea, șefa diviziei MIA Rossiya Segodnya și fost redactor-șef al publicației Gazeta.Ru.

Prima explicație: un glonț rătăcit

„Un profesionist de cel mai înalt nivel, cu o biografie jurnalistică strălucită. Cea mai caldă persoană, care simpatizează acut cu Rusia. Am fost rupt ‘pentru panglică’, dorind să îi susțin pe eroii noștri. Un glonț rătăcit…”, a declarat Dmitri Kiselev, producătorul emisiunii ”Russia Today”.

Angajații redacției Gazeta.Ru și-au amintit cu căldură și recunoștință de anii de muncă în comun cu Svetlana și au transmis sincere condoleanțe familiei și prietenilor ei.

„Te iubesc foarte mult, Sveta”, a transmis purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

Mai mulți oficiali pro-Kremlin i-au adus un omagiu Svetlanei Babaeva, relatează și doctorul zilei. „A făcut o treabă extraordinară de a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă în regiunea Herson”, a spus Vladimir Saldo, oficialul instalat la Moscova, responsabil pentru regiunea ucraineană parțial ocupată de armata rusă.

Svetlana s-a născut la Moscova la 24 iunie 1972. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moscova. După ce a plecat de acolo, a început să lucreze pentru ziarul Moscow News, la departamentul de economie, urmat de o perioadă la „Izvestia, la departamentul de politică.

Din 2004 până în 2006 a condus biroul de reprezentare al RIA Novosti în Marea Britanie. Între 2008 și 2012, Svetlana a fost redactor-șef al biroului RIA Novosti din SUA. Din septembrie 2013, până în iulie 2016 a lucrat în calitate de redactor-șef al Gazeta.Ru.

Date informative despre ultimul oc de muncă al jurnalistei

Russia Today (RT) este o televiziune rusească care își are sediul în Moscova. Russia Today a fost înființată pentru că autoritățile moscovite voiau un mijloc de comunicare în masă. Scopul era să descrie Rusia ca „un altfel de democrație”, și să sublinieze eșecurile Occidentului: inegalități, rasism și abuz de putere.

RT este marca comercială a „TV-Novosti”, organizație non-profit autonomă, fondată de agenția rusă de știri RIA Novosti pe 6 aprilie 2005. În perioada crizei economice din decembrie 2008, guvernul rus, condus de premierul Vladimir Putin, a inclus ANO „TV-Novosti” pe lista principalelor organizații de importanță strategică a Rusiei.

RT este cel mai urmărit canal de informații pe YouTube. Canalul a ajuns la un miliard de vizualizări în iunie 2013, înregistrând aproximativ între opt sute de mii și un milion de vizualizări pe zi. În decembrie 2015, numărul de vizualizări a crescut până la 3 miliarde.

Este de amintit că, în urmă cu 5 zile, canalul rusesc de stat Russia Today l-a concediat pe prezentatorul TV Anton Krasovsky, după ce acesta a declarat că ar trebui înecați copiii ucraineni care cred că teritoriul Ucrainei este ocupat de Rusia.

„Pun capăt colaborării noastre, deoarece nici eu, nici restul echipei RT nu putem permite nici măcar gândul că vreunul dintre noi este capabil să împărtășească asemenea prostii. O surpriză, ce pot să spun”, a scris Margarita Simonyan, redactorul-șef al RT, pe Telegram.