Actual International

Prima opinie în libertate. Ce text a postat activista pentru climă Greta Thunberg imediat după ce a fost eliberată

Prima opinie în libertate. Ce text a postat activista pentru climă Greta Thunberg imediat după ce a fost eliberată
Infoactual/arhiva

Activista pentru climă Greta Thunberg a postat prima opinie, după ce a fost eliberată din arestul poliției în timpul protestelor din Germania față de extinderea minelor de cărbune.

Prima opinie în libertate. Ce text a postat în mediul online activista pentru climă Greta Thunberg imediat după ce a fost eliberată și unde s-a dus ca din ”pușcă”

Activista pentru climă Greta Thunberg a postat: „Protecția climei nu este o crimă„, după ce a fost eliberată din arestul poliției în timpul protestelor din Germania față de extinderea minelor de cărbune.

Culmea ironiei, Greta Thunberg s-a întors miercuri, 18 ianuarie 2023, la locul de protest din apropierea satului german Luetzerath, după ce ieri a fost reținută de poliție.

La scurt timp după ce a fost eliberată, ea a postat un Tweet în care și-a dezvăluit propria detenție, relatând:

”Ieri am făcut parte dintr-un grup care a protestat pașnic împotriva extinderii unei mine de cărbune în Germania. Am fost blocați de poliție și apoi reținuți, dar am fost eliberați mai târziu în acea seară”.

Amintim că ea a fost reținută împreună cu alți câțiva activiști care au protestat împotriva demolării localității Luetzerath, situată în vestul Germaniei, unde a fost propusă extinderea unei mine de cărbune în aer liber deținută de compania RWE.

Greta a postat că ”Protecția climei nu este o crimă”, la o zi după ce a fost luată în brațe de trei ofițeri de poliție, înainte de a fi escortată într-o dubă a poliției.

Luetrzerath a devenit un centru de dezbatere în Germania, după ce miniștrii și compania energetică RWE au declarat că lignitul extras din mină va ajuta țara acum, în perioada de penurie de energie.

Însă, potrivit lui Greta și celorlalți activiști, această măsură de extindere a minei de cărbune reprezintă o trădare pentru generațiile prezente și viitoare. De asemenea, ea a acuzat, în același context, Germania, că este unul dintre cei mai mari poluatori din lume.