Actual Social

Prima victimă a drogului în balon, care circulă acum prin cluburi. Tânărului i-a explodat un plămân

Prima victimă a drogului în balon, care circulă acum prin cluburi. Tânărului i-a explodat un plămân
Arhivă

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost internat de urgență la spital, după ce acesta a inhalat un gaz la un eveniment important din Marea Britanie. Mama face declarații cu privire la această situație

Alex Littler, un băiat în vârstă de 16 ani, a inhalat protoxit de azot, numit și “gaz ilariant” sau “funny gas”, la festivalul Glastonbury, unul dintre cele mai mari evenimente din Marea Britanie. În urma acestei întâmplări, mama adolescentului a făcut un anunț disperat, adresat participanților la acest eveniment, în care i-a îndemnat să nu mai inhaleze gaz ilariant, povestindu-le ce a pățit fiul ei.

Gazul ilariant și efectele sale

Protoxidul de azot sau gazul „ilariant”, este utilizat adesea în medicină, pentru anestezierea pacienților. Acesta, în cazul utilizării unei cantități corecte, substanța gazoasă are proprietăți medicale recomandate de specialiști, pentru intervențiile chirurgicale. Într-un context ilegal, gazul poate fi utilizat la diverse evenimente, fiind introdus cu pompa în baloane, urmând ca acesta să fie inhalat de cei ce vor să experimenteze.

Mama adolescentului, cosmeticiană în vârstă de 44 de ani, a susținut, potrivit The Sun: „Nimeni nu știe consecințele. Ar fi putut să moară. Unul dintre plămânii lui are o gaură”. Cu toate că achiziționarea substanței în scopuri creative este strict interzisă, tot mai multe persoane doresc să experimenteze efectele de scurtă durată ale gazului ilariant.

Gazul ilariant este căutat și în România

Potrivit Agenției Naționale de Antidrog (ANA), protoxidul de azot este inhalat și de persoanele din România, în special la petreceri, la mare sau în cluburile de top, tinerii inhalând N2O, un sedativ incolor și inodor.

„Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic”, comunica Agenția Națională Antidrog anul trecut.