Actual Social

Primarul care i-a prins pe funcționarii publici ca nu-și fac datoria față de cetățeni. S-a deghizat și…

Primarul care i-a prins pe funcționarii publici ca nu-și fac datoria față de cetățeni. S-a deghizat și…

Un primar mexican a făcut un experiment social ca să testeze atitudinea funcționarilor publici.

O perioadă, Carlos Tena, primarul din Cuauhtemoc, un oraș din statul mexican Chihuahua, a tot primit plângeri de la persoane nevoiașe și cu dizabilități. Iată la ce a recurs edilul.

Mereu în sprijinul celor pe care-i conduce, un primar din Mexic a luat atitudine. E incredibil la ce s-a gândit.

Experiment social cu totul neobișnuit. Ce a făcut un primar mexican ca să testeze atitudinea funcționarilor publici

Carlos Tena, primarul din Cuauhtemoc, un oraș din statul mexican Chihuahua, a hotărât că a venit momentul să vadă cum se comportă funcționarii publici cu persoanele cu handicap și dizabilități. Acesta fusese informat de oamenii cu probleme că sunt tratați așa cum nu merită, dar angajații negau. Pentru a afla cine spune adevărul, edilul a decis să se deghizeze.

Două luni a lucrat la costumul de deghizare

I-au trebuit două luni ca să alcătuiască un „costum” pentru a fi cât mai credibil. Carlos Tena a ales să poate un pulover gros de lână, și-a tras o căciulă gri pe față și a pus și un bandaj peste urechea stângă, ca să demonstreze că a fost rănit. La toate acestea, a adăugat și o pereche de ochelari negri, apoi s-a așezat pe un scaun cu rotile și a intrat în Serviciul Social al primăriei să ceară ajutor.

Timid, el le-a cerut funcționarilor o masă caldă de care, potrivit legii, are dreptul orice persoană cu probleme financiare, dar a fost refuzat. Văzând că e dat la o parte, el a vrut să vorbească cu primarul, dar i s-a spus că nu este la serviciu. Omul și-a mai încercat odată norocul și a întrebat dacă în aceste condiții poate să-i spună oful său secretarului consiliului local, dar într-un mod care nu le face cinste, funcționarii l-au pus să aștepte pe hol, motivând că acesta nu a ajuns încă la muncă. Atunci, primarul a înțeles câtă dreptate au avut oamenii care au făcut plângeri și le-a făcut subalternilor cea mai mare surpriză: s-a ridicat din scaunul cu rotile, apoi și-a dat jos costumul în care era deghizat.

„Am decis să fac asta fiindcă nu știam pe cine să cred: pe cetățeni sau pe colegii mei”

„Scopul acestui experiment a fost să descoperim realitățile cu care cetățenii se confruntă în fiecare zi, indiferența cu care se confruntă din partea funcționarilor publici. Am decis să fac asta fiindcă nu știam pe cine să cred: pe cetățeni sau pe colegii mei?”, a declarat primarul din Cuauhtemoc pentru presa locală. Potrivit informațiilor oferite de ziarul mexican El Vocero, Tena încerca de multă vreme să-i ajute pe cei dezavantajați, iar dacă cineva aflat sub conducerea lui va mai face astfel de greșeli, va lua măsuri drastice.