Actual Diverse

Primul caz de gripă aviară la om confirmat în Spania

Primul caz de gripă aviară la om confirmat în Spania

Ieri, Infoactual a scris despre focarul de gripă aviară din Marea Britanie, iar astăzi Spania anunță de primul caz diagnosticat la om. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Primul caz de gripă aviară la un om confirmat la o fermă din Spania

Ministerul Sănătății spaniol a confirmat că un lucrător de la o fermă din Guadalajara a devenit primul om din Spania care a fost testat pozitiv la gripa aviară.

Luni, 3 octombrie, surse din cadrul Ministerului Sănătății au informat agenția de știri EFE că un lucrător de la o fermă avicolă din provincia Guadalajara a fost depistat pozitiv la testul pentru gripa aviară. În baza datelor inițiale, a reieșit că acesta a fost asimptomatic în permanență. În plus, restul colegilor săi din fermă au fost testați negativ la testele ulterioare care au fost efectuate în aceeași locație.

Ferma situată în comunitatea autonomă Castilla-La Mancha și fusese anterior afectată de un focar de gripă aviară. Potrivit unor surse ale Eldiario.es, care au confirmat și pentru EFE, acesta ar fi primul caz de gripă aviară la om în Spania și doar al doilea caz din istorie, confirmat oficial, în Europa.

Peste 600 mii de găini sacrificate

Primele date atestă faptul că bărbatul depistat pozitiv cu virusul gripei aviare este lucrător la o fermă avicolă din Fontanar, unde Ministerul Agriculturii a depistat un focar de gripă aviară. Aceasta a dus la sacrificarea forțată a tuturor celor 601.000 de găini ouătoare din fermă.

Virusul a fost detectat în momentul în care responsabilii instalației de depozitare au verificat, iar pe 8 septembrie a.c., lucrătorii fermei au raportat o creștere anormală a mortalității într-una dintre zonele de cuști.

Potrivit specialiștilor de la Ministerul Agriculturii din Spania, cea mai probabilă cale de introducere a virusului în fermă a fost prin contactul cu păsările sălbatice. Acest lucru este foarte probabil, au explicat ei, datorită faptului că anul acesta circulația virusului în rândul acestor păsări a fost mare în lunile de vară, în ciuda temperaturilor ridicate, după cum a relatat presa.