Actual Diverse

Primul container cu mere moldovenești a ajuns în India

Primul container cu mere moldovenești a ajuns în India
gov.md

S-a anunțat. Primul transport cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în India.

Primul container cu mere moldovenești a ajuns în India

Primul transport, un container, cu mere moldovenești din recolta anului 2022, a ajuns în India, iar alte patru vor sosi la destinație până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Containerul a traversat peste 7.500 km pe cale maritimă și a ajuns la destinație în 40 de zile.

Exportul a cinci containere cu mere în India a fost susținut prin demersurile diplomației economice a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, alături de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova, care s-a ocupat de asistența necesară pentru îndeplinirea cerințelor fitosanitare existente în India.

„Facilitarea accesului exportatorilor moldoveni pe noi piețe de desfacere este una dintre prioritățile strategice ale Guvernului Republicii Moldova, în special după perturbarea lanțurilor logistice şi închiderea unor piețe considerate tradiționale.

Deschiderea unei noi piețe pentru merele moldovenești este un succes al eforturilor coordonate între sectorul public și cel privat”, a spus prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița.

Livrarea celor 100 de tone de mere face parte din acțiunile Guvernului de la Chișinău de a include Republica Moldova în Ordinul privind carantina plantelor din India, care reprezintă lista țărilor autorizate pentru exportul de mere.

În anul 2022, Guvernul moldovean a facilitat inclusiv legislativ exporturile agricole moldovenești și pe piața Uniunii Europene, instituind Coridorul Verde pentru exportul produselor perisabile, încheind acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri și obținând dublarea cotelor scutite de taxele vamale pentru mere, cireșe, prune, roșii, usturoi, struguri de masă și suc de struguri.

Dacă în anul 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, anul trecut acestea au ajuns la 30 de destinații. România rămâne în fruntea listei de acceptare a produselor fabricate în Republica Moldova, pe piața comercială.

Amintim că anterior, marea majoritate a exporturilor de mere era concentrată pe o singură piață și aceasta era Federația Rusă.