Actual International

Prin decretul semnat de Putin, americanul care a dezvăluit documente clasificate a SUA devine cetățean rus și poate fi mobilizat

Prin decretul semnat de Putin, americanul care a dezvăluit documente clasificate a SUA devine cetățean rus și poate fi mobilizat

Edward Snowden a primit cetățenia rusă, la nouă ani după ce a dezvăluit documente clasificate ale N.S.A. și a fugit din SUA.

Prin decretul semnat de Putin, americanul care a dezvăluit documente clasificate a SUA devine cetățean rus și poate fi mobilizat. Foto document

Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă americanului Edward Snowden, care a dezvăluit documente de securitate ale SUA, potrivit presei de stat rusești TASS de luni, 26 septembrie 2022.

Americanul. Foto: Reuters

Kevin Rothrock a scris pe Twitter: „Prin ordin executiv, Vladimir Putin tocmai i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden. Ca să fie clar: acest lucru înseamnă că Snowden poate fi acum recrutat în armata rusă”.

Max Seddon a scris: „Iată decretul, care tocmai a fost publicat de Kremlin publication.pravo.gov.ru/Document/View/…”

În 2013, Snowden a fost acuzat că a dezvăluit online către mass-media documente secrete despre programele de supraveghere ale agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie. Rusia i-a acordat lui Snowden azil temporar timp de un an, cu condiția ca acesta să înceteze activitățile sale împotriva Statelor Unite.

În august 2014, Snowden a primit un permis de ședere de trei ani, care îi permite să călătorească nu doar în Rusia, ci și în străinătate. Americanul a primit un permis de ședere pe perioadă nedeterminată în Federația Rusă. În SUA, el riscă pedeapsa cu moartea, scrie presa internațională.

Istoricul evenimentelor

După ce a oferit sute de documente extrem de secrete ale N.S.A. publicațiilor The Guardian și The Washington Post în 2013, Snowden plănuia să ceară azil în Ecuador și a pornit din Hong Kong pentru a ajunge în America de Sud, titrează New York Times în ediția de luni seară, 26 septembrie 2022. Însă, în timp ce autoritățile americane încercau să ajungă la el, acesta a rămas blocat într-o escală în zona de tranzit a Aeroportului Internațional Sheremetyevo din Moscova.

După 40 de zile, i s-a permis să părăsească zona de tranzit, iar de atunci a rămas în Rusia timp de nouă ani.

Foto: themoscowtimes