Actual Diverse

Printr-un nou proiect de lege, o categorie de români vor primi bani de la stat. Cine sunt pesoanele vizate

Printr-un nou proiect de lege, o categorie de români vor primi bani de la stat. Cine sunt pesoanele vizate
Infoactual

Un proiect de lege inițiat de Guvern a primit în aceste zile un raport care îi permite adoptarea, mai departe, la Camera Deputaților.

Printr-un nou proiect de lege, care înregistrează progres legislativ, o categorie de români vor primi bani de la stat. Cine sunt pesoanele vizate

Proiectul de lege, care va fi supus în curând votului decisiv al deputaților, va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

Inițiativa legislativă vine să îi ajute pe îngrijitorii necalificați care vor avea grijă de persoanele vârstnice din familie (și nu numai) vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație de la stat, egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu.

Prin noua prevedere se introduce în această lege termenul de îngrijitor informal (pe care îl regăsim în Legea 292/2011 a asistenței sociale), care este ca definiție persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Important! Diferența între îngrijitorii formali și cei informali este că primii sunt calificați și certificați profesionali, în timp ce aceștia din urmă nu, potrivit media.

Actualmente, Legea 17/2000 prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În noile condiții, prevederea de mai sus va fi înlocuită și va permite îngrijitorilor informali (care, după cum am menționat mai sus, nu trebuie să fie neapărat rude cu persoana vârstnică), care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă.

Cum se va întâmpla concret implementarea ideii date. În baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării existente deja în România.

Și ce înseamnă aceasată prevedere concret, în bani. Pentru anul 2022, de exemplu, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei. Astfel, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au, în același timp, grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 lei. Această indemnizație va fi supusă, și ea la rândul ei, impozitării și contribuțiilor sociale obligatorii.

Prevederile proiectului de lege, pentru a intra în vigoare, trebuie mai întâi să treacă de votul deputaților, să fie promulgat prin decret prezidențial și la final să fie publicate în Monitorul Oficial.