Actual Politică

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa: Avem în lucru dosare cu persoane foarte importante

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa: Avem în lucru dosare cu persoane foarte importante

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a declarat că sunt în lucru la procurorii anticorupţie mai multe dosare, in rem, care vizează persoane importante „la nivel local şi central” şi care sunt bănuite de săvârşirea unor acte de corupţie. Potrivit lui Bologa, numai anul trecut 18 demnitari au fost trimişi în judecată.

„Ceea ce vă pot spune – şi nu pot detalia – este că avem în lucru, cu începerea urmăririi penale in rem şi investigare, dosare cu persoane foarte importante, atât la nivel local, cât şi central, din statul român pe care le bănuim că s-ar putea face vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Avem, de asemenea, dosare cu prejudicii foarte mari. Avem dosare în lucru cu prejudicii estimate la 1,7 miliarde euro. Sunt dosare în care nu am făcut publice anchetele că nu am ajuns la acel moment, dar şi acolo unde am făcut publice anchetele se poate constata că percepţia publică, dacă există aşa ceva, că lupta împotriva corupţiei la nivel înalt a stagnat, nu este o percepţie reală”, a declarat Bologa.

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa: Avem în lucru, dosare cu persoane foarte importante

Procurorul şef al DNA a precizat că numai în 2021 au fost trimişi în judecată 18 demnitari români.

„Numai anul trecut am trimis în judecată 18 demnitari. Asta înseamnă miniştri, parlamentari europeni, parlamentari de-ai noştri, secretari de stat. Nu ştiu dacă în toată Europa s-au trimis în judecată atâţia demnitari”, a declarat Bologa.

Crin Bologa a răspuns afirmativ, după ce a fost întrebat dacă să ne aşteptăm să vedem persoane importante la DNA în perioada următoare.

„Aşa cum arată şi cum colegii noştri îşi construiesc dosarele, da. Sunt persoane importante, în permanenţă, chemate la DNA, în diferite calităţi. Sau de supspecţi, sau de martori. În permanenţă sunt persoane importante”, a mai afirmat Crin Bologa.

În cazul Elenei Udrea, procurorii DNA au cerut măsura controlului judiciar, însă aceasta a fost respinsă de instanţă

Întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă procurorii pot interveni înainte de fuga din ţară a unor persoane care aşteaptă decizia judecătorilor în anumite dosare, cum ar fi cazurile Elena Udrea şi Sorin Oprescu, procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a explicat că procurorii nu au astfel de atribuţii.

„Procurorii, şi nici procurorii DNA, nu au nicio atribuţie după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti de condamnare, nu au nicio atribuţie pentru a stopa sau a urmări persoanele condamnate definitiv, inclusiv persoanele condamnate pentru dosare de mare corupţie”, a declarat Bologa.

Şeful DNA s-a referit la cazul Cristian Popescu Piedone, care a fost ridicat de pe aeroport când intenţiona să părăsească ţara, afirmând că acţiunea a avut loc pentru a i se aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect într-un nou dosar.

„În ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, Bologa a explicat că procurorii DNA au cerut măsura controlului judiciar, însă aceasta a fost respinsă de instanţă. În cazul Sorin Oprescu dosarul a fost amânat în  mai multe rânduri şi cred că nici procurorul de şedinţă şi nici judecătorii nu au avut indicii că inculpatul s-ar sustrage. Dacă ar fi avut indicii că s-ar sustrage de la judecată, de fapt nu s-a sustras de la judecată, a plecat înainte de pronunţare”,  a precizat Crin Bologa.

Acesta a vorbit şi despre dosarele în care este anchetat fostul lider PSD Liviu Dragnea. Imediat îmi expiră mandatul şi nu am văzut Tel Drum finalizat. Aş vrea să îl văd mai mult ca oricine”, a mai afirmat Bologa, adăugând „sper că în mandatul meu”.