Actual International

Protest social extrem. Angajații care întrețin armele nucleare britanice vor să voteze dacă vor intra în grevă

Protest social extrem. Angajații care întrețin armele nucleare britanice vor să voteze dacă vor intra în grevă

Muncitorii care întrețin armele nucleare Trident ale Marii Britanii votează să intre în GREVĂ, chiar acum când cresc temerile că Putin va detona o bombă nucleară deasupra Mării Negre.

Sindicatul Prospect a declarat că va organiza un vot pentru membrii săi care lucrează la Atomic Weapons Establishment (AWE), pe fondul unei dispute în curs de desfășurare cu compania privind salariile.

Mișcarea muncitorilor, care reprezintă un element cheie pentru sistemul de disuasiune nucleară al Marii Britanii, vine în contextul în care se speculează că Putin ar putea pregăti o demonstrație de forță nucleară, care ar putea include prima detonare în aer liber a unei arme atomice din anii ’60 încoace – posibil deasupra Mării Negre.

AWE, cu sediul în Aldermaston, Berkshire, susține și întreține Trident, programul nuclear britanic care are sediul la HMNB Clyde din Faslane, Argyll și Bute.

Sindicatul Prospect a declarat că firma de armament atomic a devenit recent „un organism independent de Ministerul Apărării”, cu libertățile aferente în ceea ce privește acordarea salariilor. Ministerul le-a oferit o creștere de 5%, pe care membrii au respins-o în mod oficial.

De asemenea, a fost oferită o plată forfetară suplimentară de 780 de lire sterline în medie.

Sindicatul a declarat că oferta combinată reprezintă o creștere de aproximativ 7% în contextul în care indicele prețurilor cu amănuntul a ajuns la 11,8% la data revizuirii salariilor din iunie, ceea ce, potrivit membrilor, nu răspunde unei reduceri a salariilor în termeni reali.

Reprezentanții Prospect au declarat că au avertizat în repetate rânduri că, dacă nu sunt abordate problemele salariale, „aspectele legate de recrutare și retenție care afectează AWE vor continua”.

Procesul de votare se deschide pe 24 octombrie și va dura două săptămâni.

Sindicatul Unite va vota, de asemenea, pe aceeași temă.

Mike Clancy, secretarul general al Prospect, a declarat: „Câțiva ani de deteriorare a angajamentului forței de muncă, și de stagnare a salariilor în raport cu inflația, nu au lăsat lucrătorilor de la AWE altă opțiune decât aceea de a trece la acțiuni sindicale.”