Politică

Rareș Bogdan: Bunul Dumnezeu și aritmetica a pus la masă PNL cu PSD. Nu SRI

Rareș Bogdan: Bunul Dumnezeu și aritmetica a pus la masă PNL cu PSD. Nu SRI

Eurodeputatul Rareș Bogdan a declarat că PNL și PSD se înțeleg foarte bine, dar a precizat că „îndrăgosiți nu suntem”. Cele două partide au ajuns la guvernare, întrucât spune Rareş Bogdan,Dumnezeu și aritmetica” au făcut ca ele să guverneze împreună, din decembrie 2021, și nu că ne-a pus SRI.

Rareș Bogdan: Bunul Dumnezeu și aritmetica a pus la masă PNL cu PSD. Nu SRI

„Îndrăgostiți nu suntem, dar am înțeles interesul României. Cred că cine ne-a pus la masă în noiembrie-decembrie a știut bine ce face”, a spus Rareș Bogdan, la HotNewsLive.

Întrebat cine și-a dorit mai mult alianța PNL-PSD, liberalii sau președintele Klaus Iohannis, europarlamentarul a evitat un răspuns direct. El a precizat că „PNL nu e un partid căruia să i se dicteze linii” și că aceasta „a fost singura formulă valabilă după ce USR a refuzat să se întoarcă la guvernare. Alegerile anticipate ar fi fost un dezastru. AUR avea 22-23%. Cum ar fi arătat Parlamentul cu PSD de 38%, cu AUR la 22%? Putem fi supărați că nici PNL, nici USR și nici PMP nu a reușit să își mobilizeze prea bine electoratul. Scorul electoral al zilei de 11 decembrie 2020 a fost o surpriză neplăcută pentru PNL și USR”.

Liderul liberal a menționat însă că „alegerile anticipate ar fi fost un dezastru”

Rareș Bogdan a răspuns și acuzațiilor formulate de USR privind implicarea Serviciului Român de Informații în politică.

„Nu ne-a pus SRI, SRI se ocupă de siguranța națională. Eu nu știu ca SRI să fie implicat în politică, cel puțin sub actuala conducere. Din contră, mi se pare că stau la distanță maximă de politică.

În ceea ce privește posibilitatea ca premierul PNL Nicolae Ciucă să candideze la președinție în 2024, Rareș Bogdan a precizat că este devreme să discutăm.

„Klaus Iohannis e un lider respectat la nivel european, un lider care ajută foarte mult România, avem un președinte perfect funcțional. PNL va căuta o soluție, cert e că va avea candidat. Avem cel puțin 4 opțiuni pentru Cotroceni”, a mai spus Rareș Bogdan.

În ceea ce priveşte,  varianta ca PNL și PSD să aibă un candidat comun la prezidențiale în 2024, prim-vicepreședintele PNL nu vede cu ochi buni această variantă.

„Cred că PNL e capabil să vină cu un candidat extrem de bun, care în turul 2 să bată un candidat de stânga. Nu știu care va fi decizia PNL, dar recomandarea mea e să aibă candidat propriu și eu garantez intrarea în turul 2”.

Rareş Bogdan a fost întrebat şi de ce PNL  a dorit să scape repede de Florin Cîţu din fruntea partidului.

„Florin Cîțu a fost opțiunea noastră pentru șefia PNL, ne-am bătut vreo 8 luni să îl impunem pe Cîțu președinte PNL. A fost cea mai urâtă și lungă campanie internă în PNL (Ludovic Orban – Florin Cîțu). Festivalul democrației ne-a pus la pământ, ne-a afectat foarte mult. Cîțu rămâne președinte al Senatului cât va dori. Nu se pune problema în PNL să îl schimbăm din această funcţie”.

În ceea ce priveşte rocada cu PSD în privinţa premierului, europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat că pe 25 mai 2023, conform protocolului coaliției, ar urma să fie o rocadă pe 5 poziții – premier – PSD, vicepremier – PNL și 3 miniștri. Vom vedea, dar nu se pune problema ca noi să nu respectăm protocolul”.