International

Războiul deepfake-urilor: Hillary Clinton și Joe Biden devin protagoniștii unui război virtual al politicii americane în cursa prezidențială din 2024

Joe Biden, Sursa foto: npr.ro
sursa foto npr.ro

„De fapt, îmi place foarte mult Ron DeSantis”, dezvăluie Hillary Clinton într-un videoclip surprinzător de susținere online. „Este exact genul de om de care are nevoie această țară, și chiar vorbesc serios”.

Joe Biden își lasă în sfârșit masca să cadă, dezlănțuind un discurs crud la adresa unei persoane transgender. „Nu vei fi niciodată o femeie adevărată”, răcnește președintele Statelor Unite.

Bine ați venit în cursa prezidențială americană din 2024, unde realitatea este în joc. Deepfake-urile lui Clinton și Biden, videoclipuri realiste, dar fabricate, create de algoritmi de inteligență artificială antrenați pe baza unor imagini online abundente, se numără printre miile care apar pe rețelele de socializare, estompând realitatea și ficțiunea în lumea polarizată a politicii americane.

Care sunt pericolele?

Deși astfel de media sintetică există de câțiva ani, în ultimul an a fost amplificată de o serie de noi instrumente de „inteligență artificială generativă”, cum ar fi Midjourney, care permit crearea ieftină și ușoară a unor falsuri convingătoare, potrivit interviurilor Reuters cu aproximativ două duzini de specialiști în domenii precum inteligența artificială, dezinformarea online și activismul politic.

„Va fi foarte dificil pentru alegători să distingă realul de fals. Și v-ați putea imagina cum susținătorii lui Trump sau cei ai lui Biden ar putea folosi această tehnologie pentru a-și face adversarul să pară rău”, a declarat Darrell West, senior fellow la Centrul pentru inovație tehnologică al Brookings Institution.

„Ar putea exista lucruri care să apară chiar înainte de alegeri și pe care nimeni să nu aibă șansa să le dea jos”.

Instrumentele care pot genera deepfakes sunt lansate cu puține sau imperfecte bariere de protecție pentru a preveni dezinformarea dăunătoare, în timp ce sectorul tehnologic se angajează într-o cursă a înarmării cu inteligență artificială, a declarat Aza Raskin, cofondator al Center for Human Technology, o organizație non-profit care studiază impactul tehnologiei asupra societății.

Marile personalități ale lumii ar putea fi „distruse”

Fostul președinte Donald Trump, care va concura cu DeSantis și alții pentru nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe Biden, a distribuit el însuși un videoclip trucat al prezentatorului CNN Anderson Cooper la începutul acestei luni pe platforma sa de socializare Truth Social.

„Acesta a fost președintele Donald J. Trump care ne-a **** aici, în direct la CNN, în cadrul ședinței prezidențiale prezidențiale”, spune Cooper în înregistrare, deși cuvintele nu se potrivesc cu mișcarea buzelor sale.

CNN a declarat că videoclipul a fost un deepfake. Un reprezentant al lui Trump nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la clip, care se afla încă de săptămâna aceasta pe pagina de Twitter a fiului său Donald Jr. Deși marile platforme de socializare, precum Facebook, Twitter și YouTube, au depus eforturi pentru a interzice și a elimina deepfake-urile, eficiența lor în ceea ce privește controlul acestui tip de conținut variază, potrivit Reuters.