International

VIDEO: Anunțul oficial de la Casa Albă! Joe Biden va candida pentru un al doilea mandat în alegerile din 2024

VIDEO: Anunțul oficial de la Casa Albă! Joe Biden va candida pentru un al doilea mandat în alegerile din 2024

Joe Biden a anunțat că va încerca să obțină un al doilea mandat la Casa Albă, punând capăt unor luni de speculații și dând startul unei campanii de realegere în 2024, care ar putea duce la o revanșă a confruntării sale din 2020 cu Donald Trump.

Într-o înregistrare video postată marți pe rețelele de socializare, care a încercat să îl prezinte ca fiind vocea moderației împotriva republicanilor de dreapta și a semnalat temele probabile ale campaniei sale, președintele SUA a declarat: „Nu este momentul să ne complacem; de aceea candidez pentru realegere”.

Pe fondul imaginilor atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american, Biden a declarat că întrebarea cu care se confruntă SUA „este dacă în anii următori vom avea mai multă libertate sau mai puțină libertate, mai multe drepturi sau mai puține”. El a adăugat că „în jurul țării … extremiștii se aliniază pentru a lua aceste libertăți fundamentale”.

Biden a lăsat de mult timp să se înțeleagă că va încerca să obțină un al doilea mandat, dar lansarea oficială a campaniei sale risipește îndoielile că președintele în vârstă de 80 de ani va candida la realegere și îi permite să înceapă să strângă fonduri în mod dinamic pentru a-și susține aparatul de campanie.

Campania lui Biden a început strângerea de fonduri

Campania lui Biden a început să solicite donații de la susținătorii de bază aproape imediat marți dimineață, făcând apel la alegători să îl ajute să „termine treaba” președinției sale. Se așteaptă ca președintele să convoace o reuniune a donatorilor bogați de la Washington în cursul acestei săptămâni. „Este timpul să terminăm treaba”, a declarat Biden într-un discurs în fața unei audiențe de sindicaliști la Washington, marți, la câteva ore după lansare.

În timpul discursului său, Biden s-a concentrat pe bilanțul său economic, atingând note populiste în timp ce a evocat investițiile masive în producția internă în timpul președinției sale și a atacat marile companii și finanțele. „Wall Street nu a construit America . . sindicatele au construit America”, a spus Biden, reluând una dintre temele sale din campania pentru 2020.

Vicepreședinta sa, Kamala Harris, este așteptată să vorbească mai târziu la Universitatea Howard cu activiștii pentru dreptul la avort. Harris a apărut în mod proeminent în videoclipul de realegere a lui Biden, subliniind rolul central pe care este posibil să îl joace în candidatura la realegere a președintelui.

Adversarii lui Joe Biden în alegerile din 2024

Este puțin probabil ca Biden să se confrunte cu o provocare primară serioasă din interiorul rândurilor Partidului Democrat. Singurii democrați care și-au lansat o candidatură la prezidențiale sunt Marianne Williamson, autoare de cârți de tip self-help, și Robert F Kennedy Jr, un avocat de mediu și urmaș al familiei Kennedy, care a devenit proeminent pentru opiniile sale anti-vaccin.

Cu toate acestea, Biden se va confrunta în continuare probabil cu o luptă dificilă în alegerile generale împotriva unui adversar republican. Electoratul este puternic divizat, iar Biden s-a luptat cu ratinguri de popularitate constant scăzute în mare parte din timpul președinției sale.

Aliații susțin că Biden și colegii săi democrați au sfidat așteptările scăzute la alegerile de la mijlocul anului trecut și pot face acest lucru din nou în 2024, mai ales dacă Trump se află în fruntea listei republicane.

Trump, în vârstă de 76 de ani, rămâne aparent favorit în cursa pentru alegerile primare republicane, deși mai mulți adversari, inclusiv guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, nu au intrat încă în mod oficial în cursă, relatează Financial Times.