International

Record de temperatură! Cât de mult s-a încălzit la Polul Sud

Record de temperatură! Cât de mult s-a încălzit la Polul Sud
Credit imagine: ecoportal.su

Peste tot în lume sunt înregistrate temperaturi-record. Surprinzător, însă, este că această tendinţă nu a ocolit nici măcar cea mai rece zonă de pe Terra – Polul Sud.

Continentul îngheţat şi-a depăşit temperatura standard pentru această perioadă cu peste 30 de grade. Astfel, s-a ajuns la o maximă de -31,9 grade Celsius, în condiţiile în care cu o săptămână înainte, temperatura fusese de -72 grade Celsius. În medie, în această perioadă se înregistrează -60 de grade Celsius pe continentul îngheţat.

Amintim că luna iulie ar trebui să fie cea mai rece pentru acest continent, situat în emisfera sudică. Însă valoarea înregistrată nu este foarte îndepărtată de cele obişnuite pentru decembrie, cea mai călduroasă dintre luni pentru teritoriul Antarcticii.

Tendinţe îngrijorătoare în lume

La Polul Sud, cea mai scăzută temperatură care a fost vreodată raportată este de -82 de grade Celsius, iar cea mai ridicată, de -12 grade Celsius. Cea dintâi a avut loc în iulie 1978, iar cea din urmă, în decembrie 2011.

În momentul de faţă, fenomenul El Nino s-a instalat şi afectează întreaga planetă. În Europa, în afara temperaturilor record, instabilitatea atmosferică este foarte pregnantă. Aşa se explică inundaţiile din vestul continentului, precum şi viiturile de pe teritoriul României – cele mai devastatoare dintre ele, în judeţul Caraş-Severin. În acelaşi timp, Administraţia Naţională de Meteorologie emite frecvent avertizări de caniculă.

Se preconizează că vara lui 2023 va fi una dintre cele mai călduroase, dacă nu chiar cea mai călduroasă dintre verile înregistrate. Se pare că acest lucru este valabil şi pentru Polul Sud, chiar dacă acolo este, teoretic, iarnă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că El Nino va afecta întreaga lume într-o măsură sau alta. Din punctul de vedere al oficialilor, impactul va fi cel puţin unul moderat pentru toate regiunile de pe Terra.

Recorduri îngrijorătoare pentru Polul Sud

Antarctica a început să surprindă în ultima perioadă. În afara recordului înregistrat pentru luna iulie, continentul îngheţat a ridicat semnale de alarmă în martie 2023, atunci când staţiile meteo au înregistrat -15,5 grade Celsius, o temperatură cu 15 unităţi mai ridicată decât cea care fusese consemnată pentru recordul anterior al acestei luni.

Tendinţa de încălzire este valabilă inclusiv în cele mai reci dintre zonele acestei planete, un lucru care ar putea fi pus pe seama schimbării climatice. Multe state ale lumii, în special din UE, vor să devină neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon în următoarele decenii, pentru a diminua aceste schimbări climatice bruşte.

Recordul îngrijorător al Polului Sud a fost raportat de HotNews.