International

Regele Charles găzduiește prima vizită de stat, cu un scop bine determinat. FOTO

Regele Charles găzduiește prima vizită de stat, cu un scop bine determinat. FOTO
Reuters

Prima întâlnire oficială de stat a regelui Charles a început azi și se va termina joi. Oaspeți vor fi un președinte de stat și soția sa.

Regele Charles găzduiește prima vizită de stat, cu un scop bine determinat. FOTO

Regele Charles îl găzduiește, începând de marți, 22 noiembrie 2022, pe președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în prima sa vizită de stat de când a urcat pe tron în urma decesului mamei sale, regina Elisabeta a II-a.

Întâlnirea are ca scop „celebrarea cooperării” dintre Africa de Sud și fosta sa putere colonială.

Presa externă a mai scris că regele va depune eforturi pentru a reface legăturile cu cel mai mare partener comercial al țării, respectiv Africa.

Înaltul comisar britanic în Africa de Sud, Antony Phillipson, a salutat această vizită, spunând:

„Aceasta va fi prima vizită de stat găzduită de Majestatea Sa. Aceasta reflectă importanța relației dintre Africa de Sud și Regatul Unit. Vizita va oferi o șansă de a sărbători parteneriatele noastre moderne care asigură prosperitate și securitate pentru ambele țări, precum și de a stabili modul în care putem lucra împreună la nivel bilateral și global pentru a consolida aceste legături în viitor.”

Africa de Sud a avut o importanță simbolică pentru Regina Elisabeta a II-a. Regina a ținut acolo un discurs în care a vorbit despre cum și-a dedicat viața în slujba Commonwealth-ului, încă de pe când era o prințesă în vârstă de 21 de ani. Charles însuși a vizitat Africa de Sud în numeroase ocazii și a participat inclusiv la funeraliile lui Nelson Mandela în 2013.

Foto: BBC

Prin urmare, cele două țări au o istorie îndelungată, dar și tulbure, care în ultima vreme a făcut ca Regatul Unit să coboare în topul partenerilor comerciali ai statului african.

Vizita, organizată în cadrul inițiativei post-BREXIT Global Britain, are ca scop stabilirea unor legături mai strânse între cele două națiuni, însă cele două țări sunt foarte diferite în ceea ce privește multe aspecte, inclusiv relațiile cu China și Rusia. Guvernul Africii de Sud este unul dintre cei care nu a ”reușit” să îl critice pe președintele rus Putin, pentru invazia sa în Ucraina.