International

Reuters: Antimonarhiștii critică arestările de la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Protestatarii, eliberați după eveniment

Încoronarea Regelui Charles al III-lea
sursa foto: Twitter

Încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii nu a fost lipsită de incidente. Protestatarii care au fluturat pancarte cu mesajul „Not My King” în apropierea „Procesiunii Regelui”, o călătorie de doi kilometri de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey în centrul Londrei, din 6 mai 2023, înainte de marea încoronare, au fost arestați.

Antimonarhiștii au criticat duminică modul în care a fost asigurată poliția la încoronarea regelui Charles al III-lea, considerând că a fost o acțiune greoaie, afirmând că nu mai există dreptul la proteste pașnice în Marea Britanie, după ce zeci de protestatari au fost arestați și reținuți în timpul nopții.

Poliția l-a protejat pe Regele Charles de rușine

Poliția a promis o toleranță scăzută față de perturbări în cadrul evenimentelor importante din weekend.

Poliția l-a arestat pe Graham Smith, liderul grupului Republica, și alte câteva zeci de persoane în centrul Londrei, în timp ce mii de fani regali s-au adunat sâmbătă în capitală pentru eveniment, afirmând că datoria lor de a preveni perturbările prevalează asupra dreptului de a protesta. Republic a declarat că membrii au început să fie eliberați sâmbătă seara târziu, după aproape 16 ore de detenție.

„Aceasta a fost o acțiune cu mână grea care a avut aspectul unei arestări predeterminate care ar fi avut loc indiferent de dovezile sau de acțiunile noastre. Dreptul de a protesta pașnic în Marea Britanie nu mai există”, a declarat Smith într-un comunicat.

„Aceste arestări nu au avut ca scop protejarea oamenilor de rău, ci protejarea regelui de rușine”, a transmis reprezentantul antimonarhiștilor.

Reacția autorităților după incidente

Poliția Metropolitană din Londra a declarat duminică seara că sâmbătă au fost efectuate în total 64 de arestări pentru infracțiuni, inclusiv încălcarea liniștii publice și conspirație pentru a provoca o tulburare a ordinii publice, scrie Reuters.

O persoană a fost acuzată în temeiul legii privind ordinea publică, în timp ce altele au fost eliberate pe cauțiune. Poliția a declarat sâmbătă că a înțeles îngrijorarea opiniei publice în urma arestărilor, dar a precizat că a acționat după ce a primit informații că protestatarii erau hotărâți să perturbe procesiunea de încoronare.

Șeful poliției londoneze, Mark Rowley, a avertizat vineri că poliția va lua măsuri în cazul în care protestatarii vor încerca să „obstrucționeze bucuria și sărbătoarea” oamenilor, spunând că va exista o „toleranță foarte scăzută” pentru perturbări.

Poliția a obținut puteri suplimentare pentru a limita protestele, în temeiul unei noi legi privind poliția, adoptată anul trecut, și a unei legi privind ordinea publică, care a intrat în vigoare la 3 mai. Într-un incident separat, a avut loc o dispută după ce poliția a arestat trei persoane sâmbătă dimineața și a confiscat o serie de alarme de viol. Poliția a citat informații potrivit cărora existau planuri de a perturba procesiunea cu alarmele, dar Consiliul local Westminster și-a exprimat îngrijorarea că voluntari instruiți pentru un program de siguranță pe timp de noapte au fost reținuți.

„Suntem profund îngrijorați de informațiile potrivit cărora voluntarii noștri Night Stars au fost arestați peste noapte”, a declarat consilierul local Aicha Less, adăugând că voluntarilor li s-a oferit sprijin.

„Colaborăm cu Poliția Metropolitană pentru a stabili exact ce s-a întâmplat”, a adăugat acesta.

Parlamentarii britanici au refuzat să comenteze situația

Wes Streeting, un deputat de rang înalt din partea Partidului Laburist de opoziție, a refuzat să comenteze cu privire la arestări specifice în timp ce investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar a declarat că poliția londoneză va trebui să dea socoteală cu privire la faptul dacă abordarea lor generală a încoronării a fost proporțională.

Zeci de mii de oameni au venit să îi vadă pe noii încoronați, regele Carol și regina Camilla, care s-au întors cu o trăsură de stat la Palatul Buckingham după slujba de sâmbătă de la Westminster Abbey. Nu toți cei care au venit să-l privească au fost acolo pentru a-l aclama pe Charles, sute de republicani huiduind și fluturând bannere pe care scria „Nu este regele meu”.

Ministrul Culturii, Lucy Frazer, a declarat că are o încredere enormă în poliție și a adăugat că a fost corect să adopte o linie mai dură față de un eveniment care ar fi putut ridica întrebări legate de securitatea națională.

„Cred că, în general, (poliția) a reușit să obțină un echilibru corect”, a declarat Frazer pentru Sky News.