International

POLITICO: Acest diamant a lipsit de la încoronarea Regelui Charles al III-lea! Motivul e politic

Încoronarea Regelui Charles al III-lea
Credit imagine: Twitter The Royal Family

Cu o serie de brățări, coroane, globuri și sceptre strălucitoare, încoronarea regelui Charles al III-lea nu a fost lipsită de scânteiere  și opulență. A fost, de asemenea, unul dintre cele mai mediatizate evenimente din presa internațională. Mai multe televiziuni, inclusiv cea românească, au difuzat cât mai multe momente-cheie de la încoronare, al doilea astfel de eveniment televizat în istorie. Primul a fost cel al asumării tronului de către Elisabeta a II-a, mama lui Charles, care a avut o domnie de 70 de ani.

Chiar și așa, ceva lipsea din procesiunea de artefacte aurite și pietre prețioase de la Westminster Abbey. Poate cea mai plină de istoricitate bijuterie din colecția regală nu era nicăieri.

Diamantul cu o istorie neagră

Uimitorul diamant Koh-i-Noor – dăruit stră-stră-străbunicii lui Charles, regina Victoria, în 1849, și unul dintre cele mai mari și mai vechi diamante tăiate din lume – a fost cândva piesa centrală a coroanei centenare a reginei Mary, a cărei versiune modificată a fost purtată sâmbăta trecută de soția lui Charles, regina Camilla.

Uriașa piatră, o piatră extraordinară de 793 de carate înainte de a fi tăiată la 106 de către soțul Victoriei, Albert, a fost purtată de Maria atunci când soțul ei, regele George al V-lea, a fost încoronat în 1911. Diamantul a fost purtat din nou de regina Elisabeta, regina mamă, într-o coroană diferită, la încoronarea soțului ei, regele George al VI-lea, în 1937.

Dar pentru ceremonia de sâmbătă, diamantul Koh-i-Noor a rămas încuiat în Turnul Londrei, pe malul Tamisei. Altminteri, el ar fi putut trezi amintiri dureroase ale colonialismului.

Decizia de a nu restaura piesa centrală strălucitoare a coroanei lui Mary atunci când aceasta a fost reînnoită pentru Camilla nu a fost o simplă alegere estetică. De fapt, povestea diamantului dispărut al lui Charles face parte dintr-o luptă geopolitică mult mai amplă, veche de 200 de ani, care dezvăluie multe despre nisipurile schimbătoare ale puterii în secolul XXI și despre locul Marii Britanii în lumea modernă.

Marea Britanie încearcă să-și spele păcatele

Diamantul Koh-i-Noor a fost adus în Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea de către Compania Indiilor Orientale, marele braț militar-comercial al Imperiului Britanic, după ce a fost luat de la un băiat-rege din Punjabi în timpul anexării Indiei.

O replică a marii bijuterii se află într-un dulap special dintr-un muzeu din Mumbai – dar indienii doresc cu ardoare ca adevăratul diamant să fie returnat.

Chiar și două secole mai târziu, prezența Koh-i-Noor într-o ceremonie britanică urmărită de milioane de oameni din întreaga lume ar fi părut provocatoare pentru India, o națiune din ce în ce mai puternică, cu care Marea Britanie încearcă acum să negocieze un profitabil acord de liber-schimb.

Apariția pietrei la încoronare „ar fi adăugat în mod inutil tensiuni”, a declarat pentru POLITICO o persoană familiarizată cu gândirea din interiorul guvernului indian al lui Narendra Modi.

Piatra „aduce amintiri dureroase ale trecutului colonial”, a declarat la începutul acestui an un purtător de cuvânt al Partidului Bharatiya Janata al lui Modi.