Info Actual > Politică > Reuters: Atacurile de la Kabul transmit Occidentului că talibanii sunt opţiunea cea mai puţin rea
Politică

Reuters: Atacurile de la Kabul transmit Occidentului că talibanii sunt opţiunea cea mai puţin rea

Reuters: Atacurile de la Kabul transmit Occidentului că talibanii sunt opţiunea cea mai puţin rea

Bilanțul sângeros al atentatelor sinucigașe numără peste cel puțin 13 americani și peste 90 de afgani. SUA a anunțat alți 15 soldați răniți în atentat, dar nu se știe exact câți afgani au fost răniți. Atacurile sângeroase comise joi în apropierea aeroportului din Kabul şi revendicate de Statul Islamic arată nevoia unei abordări noi a politicii puterilor occidentale în faţa Afganistanului.Se pare că o cooperare cu talibanii ar putea fi cea mai bună opţiune a lor pentru a preveni ca această ţară să devină un teren fertil pentru mişcările islamiste, notează vineri o analiză a agenţiei Reuters.

La aproape două săptămâni după surprinzătoarea revenire la putere a talibanilor, politicienii europeni încep să-şi dea seama că opţiunea lor pragmatică este să lase la o parte antipatia faţă de noii lideri afgani şi să discute cu ei.

„Este clar: talibanii sunt acum o realitate în Afganistan. Această nouă realitate este amară, însă trebuie să ne confruntăm cu ea”, a declarat săptămâna aceasta cancelarul german Angela Merkel.

Totodată, un înalt responsabil european a atras atenţia că o abordare agresivă a occidentalilor faţă de talibani ar avea ca efect şi sporirea rolului Rusiei şi al Chinei în Afganistan.

Conform aceluiaşi oficial, Pakistanul şi Turcia au sugerat naţiunilor occidentale „să nu se grăbească să pună la colţ noul regim” de la Kabul, să se abţină de la impunerea de sancţiuni contra acestuia.

Canale de dialog pentru a preveni o criză de securitate

Naţiunile occidentale ar trebui să menţină deschide canalele de dialog pentru a preveni o criză de securitate şi a migraţiei ce ar avea efecte serioase asupra lumii întregi. Totuşi, Washingtonul nu pare deocamdată să împărtăşească opinia unor capitale europene conform căreia talibanii ar putea fi opţiunea cea mai puţin rea.

Ryan Crocker,fost ambasador al SUA în Afganistan, notează:

„Retragerea rapidă a SUA din Afganistan după 20 de ani de încercări de a aduce în această ţară stabilitatea şi democraţia este un enorm impuls moral pentru radicalii islamici de pretutindeni.”

Atacurile sinucigaşe comise joi în zona aeroportului din Kabul, sunt revendicate de Statul Islamic, o mişcare ostilă atât Occidentului cât şi talibanilor. Atentatele reamintesc că militanţii extremişti îşi pot crea o platformă în Afganistan dacă această ţară este lăsată să coboare în haos.

Unii oficiali americani cred că în spatele acestor atacuri se află Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K), o grupare afiliată Statului Islamic şi reputată pentru brutalitatea ei extremă, iar colapsul guvernului afgan prooccidental consolidează poziţiile acesteia.

Deşi talibanii au preluat puterea în Afganistan, ”ei nu controlează cu adevărat ţara şi de altfel nimeni nu o controlează”, mai remarcă Ryan Crocker. ”Acesta este un teren fertil pentru astfel de acţiuni şi pentru astfel de personaje să revină şi să prindă rădăcini. Şi aceasta este ceea ce ne-a adus la (atentatele) de la 11 septembrie (2001 din SUA), avem acum aceeaşi dinamică”, atrage atenţia fostul ambasador american.