Actual International

Rezervoarele de Gaze ale țărilor UE sunt pe cale să fie refăcute. Costurile vor fi, însă, de 10 ori mai mari decât media istorică

Rezervoarele de Gaze ale țărilor UE sunt pe cale să fie refăcute. Costurile vor fi, însă, de 10 ori mai mari decât media istorică
Arhiva infoactual.ro

Până la începutul iernii, guvernele europene sunt pe cale să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze. Care sunt, însă, costurile aferente

Potrivit Reuters, țările europene sunt pe cale să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul iernii 2022, dar costul reînnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro, adică de 10 ori mai mare decât media istorică.

Cum au reușit țările UE să atingă un anumit nivel în depozitele de gaze

Guvernele europene au reușit să reumple în mod constant depozitele de gaze prin:

  • reducerea cererii, trecând de la gaze la cărbune pentru unele centrale electrice
  • creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL)

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), în data de 02.08.2022, nivelurile de stocare a gazelor europene erau la 70,54%, depășind media pe 5 ani de 70,32%.

Totodată, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.

Până la 01.11.2022, Uniunea Europeană își propune să reumple spațiul de stocare până la 80% din capacitate, pentru a oferi un tampon pentru lunile de iarnă , când cererea este maximă.

De asemenea UE a stabilit obiective intermediare pentru fiecare țară, pentru fiecare lună.

De exemplu, Germania, care este cel mai grav afectată de fluxurile reduse de gaze ale Rusiei, și-a stabilit un obiectiv mai mare și anume să aibă depozitele pline în proporție de 95%, până la 01.11.2022.

Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research, a declarat că “UE și-a depășit deja ținta intermediară de umplere pentru 01.09.2022 la începutul lunii iulie și este pe cale să atingă ținta de la 01.11.2022”.

Foarte mult au contat importurile accelerate de Gaze Naturale Lichefiate

În prima jumătate a anului 2022, UE a importat 21,36 milioane de tone de GNL, în creștere față de 8,21 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ICIS.

Pentru prima dată în istorie, în iunie 2022, gazele naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite au contribuit cu livrări mai mari de gaze în Europa față de gazele livrate de Rusia prin conducte.

Dar, în ciuda faptului că sunt pe cale să atingă ținta, analiștii au avertizat împotriva automulțumirii și au avertizat că dependența Europei de gazele rusești este departe de a fi încheiată.

Giovanni Staunovo, analist specializat în piața petrolului al UBS, a declarat” „Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna și cum vor evolua livrările rusești spre primăvară. Incertitudinea asupra ambelor va menține probabil prețurile ridicate, chiar dacă stocurile continuă să crească în următoarele luni”.

Ce avertizează, totuși, specialiștii din domeniu

Specialiștii din industrie au avertizat că umplerea depozitelor de gaze la nivelurile țintă ar fi imposibilă dacă Rusia va reduce total aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

În primul rând, firmele private sunt responsabile pentru alimentarea depozitelor. Guvernele europene au oferit stimulente, cum ar fi linii de credit, împrumuturi și subvenții pentru a le ajuta să cumpere gaze, deoarece prețurile au atins niveluri record.

Prețul contractului olandez de gaze TTF pe termen de o lună, referința pentru Europa, aproape s-a triplat de la începutul anului din cauza încetinirii livrărilor de gaze rusești prin Nord Stream 1 și a unei piețe globale strânse. Aceasta face ca achizițiile de gaze angro să fie o întreprindere costisitoare.

Șeful mărfurilor la Investec, Callum Macpherson, a declarat că ”în mod ipotetic, înlocuirea livrărilor North Stream 1 în această iarnă, pe baza prețului viitor al TTF pentru sezonul de iarnă, ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, preț de aproximativ 10 ori mai mare decât prețul istoric”.

De asemenea, Simone Tagliapietra, membru senior la institutul de cercetări Bruegel, estimează că Europa ar trebui să cheltuie 26 de miliarde de euro pentru a umple depozitele de gaze la 80%, față de nivelurile actuale, potrivit sursei citate.