Actual International

Războiul gazului. Rusia dă vina pe Canada pentru reducerea exportului prin Nord Stream 1

Războiul gazului. Rusia dă vina pe Canada pentru reducerea exportului prin Nord Stream 1
Arhiva infoactual.ro

Rusia a dat marea lovitură Europei în materie de gaze naturale, după scăderile suplimentare ale producţiei şi exporturilor Gazprom

După ce au redus aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1 (principala conductă de gaze a Rusiei către Europa), la doar 20% din capacitate, oficialii ruși a venit cu explicații.

Astfel, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit despre defecțiunile existente la gazoduct. El a susținut că Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al gazoductului Nord Stream 1.

Aceste declarații vin în contextul în care, săptămâna trecută, Rusia a redus aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate.

Cine este de vină în toată această situație

Explicația a fost aceea că o turbină trimisă în Canada pentru întreţinere nu a fost returnată şi că alte echipamente au nevoie de reparaţii, citează capital.ro

În acest context, Dmitri Peskov, a declarat: ”Există defecţiuni care necesită reparaţii urgente şi există anumite dificultăţi artificiale care au fost cauzate de sancţiuni. Această situaţie are nevoie de o remediere şi Rusia are puţină capacitate de a ajuta aici”.

Siemens Energy, producătorul german, a declarat că nu a avut acces la turbinele de pe amplasament şi nu a primit niciun raport de daune de la Gazprom şi, prin urmare, a trebuit să presupună că turbinele funcționează normal.

Uniunea Europeană, însă, a acuzat Moscova de șantaj energetic, ceea ce Kremlinul neagă, în contextul în care cele 2 părți fac schimb de lovituri economice și retorică ostilă din cauza războiului din Ucraina.

Nevoile europene, înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, în februarie 2022, erau asigurate de gazele provenite din Rusia în procent de aproximativ 40%.

Acum, în conformitate cu sancţiunile occidentale ample împotriva Moscovei, UE încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusă.

Ce conducte de gaze tranzitează Europa

Conducta Nord Stream 1, cândva un simbol al cooperării energetice dintre cea mai mare economie a Europei, Germania, şi Rusia, se numără printre câteva rute care transport gazul rusesc în Europa.

Conducta Yamal-Europa este o altă rută majoră, care funcţionează în regim invers pentru a transporta gaze din Germania în Polonia, iar exporturile prin Ucraina sunt, de asemenea, la niveluri reduse după ce Kievul a închis unul dintre cele 2 puncte de trecere din Rusia pe fondul conflictului militar.

Din ianuarie 2022 și până în iulie 2022, producţia de gaze a Gazprom a scăzut cu 12%.

În consecință, producţia de gaze a Gazprom a scăzut cu 12%, până la 262,4 miliarde de metri cubi, din ianuarie 2022 până în iulie 2022, iar exporturile către ţările din afara CSI au scăzut cu 35%, până la 75,3 miliarde metri cubi faţă de aceeaşi perioadă de acum un an, a declarat separat compania rusă, luni, 01.08.2022.

Evgheni Suvorov, economist la CentroCreditBank, a scris pe canalul său Telegram MMI faptul că în luna iulie 2022, producţia Gazprom a fost cu 35,8% mai mică în termeni anuali, comparativ cu o scădere de 30,4% în luna precedentă, iar exporturile au scăzut cu 58,4%, peste declinul din iunie, de 49,7%.