Actual International

Roberta Metsola dă asigurări! Voi face tot ce îmi stă în putere ca România să intre în Spaţiul Schengen

Roberta Metsola dă asigurări! Voi face tot ce îmi stă în putere ca România să intre în Spaţiul Schengen
FOTO: together.eu

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, face lobby pentru România şi anunţă că sprijină aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. „Voi face tot ce-mi stă în putinţă să vă ajut în următoarele etape”, este mesajul lui Metsola, transmis de la Strasbourg.

Roberta Metsola dă asigurări! Voi face tot ce îmi stă în putere ca România să intre în Spaţiul Schengen

„Admiterea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate. Înainte de a intra în acest Parlament, în 2013, petrecusem 10 ani în Consiliu, iar ţara mea a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană. Acum, rolul meu instituţional este acela de a adresa rugămintea să nu fie folosite scuze politice, când legal şi tehnic au fost atinse toate etapele pentru aderare. Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice. Este momentul ca UE să se vadă cu adevărat ca o uniune sigură, nu doar ca un bloc comercial economic, ci una în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei”, a declarat Roberta Metsola.

Roberta Metsola dă asigurări că România se poate baza pe Parlamentul European

„Aţi aşteptat prea mult şi este incorect. Şi dacă este necesar, voi spune din nou acest lucru (…) Pot să vă spun că în Parlamentul European aveţi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi reprezentanţi foarte buni aici, în acest Parlament European, cu voci puternice, cu opinii pe care le împărtăşesc şi voi face tot ce-mi stă în putinţă să vă ajut în următoarele etape”, a declarat Roberta Metsola, potrivit Agerpres.

Preşedinta Parlamentului European a militat pentru o uniune în care să nu existe mai multe „categorii de ţări”. „Cred că este timpul să stăm cu seriozitate faţă în faţă, ca şi ţări. Nu există mai multe categorii de ţări! De aceea nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice şi să spunem clar: este timpul ca UE să se vadă pe sine, cu adevărat, ca o uniune sigură, nu doar o uniune economică, un bloc comercial, ci şi ca o uniune în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei”, a mai spus Roberta Metsola.

Tema privind extinderea spaţiului Schengen ar putea fi analizată de membrii Consiliului European care se vor întâlni la sfârşitul lunii iunie.

Premierul Nicolae Ciucă a invitat-o pe Roberta Metsola în România

Premierul Nicolae Ciucă, a avut o întrevedere, la sfârşitul lunii mai cu preşedintele Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, prilej cu care a invitat-o pe aceasta în România, subliniind că ţara noastră se bazează pe sprijinul PE pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

În prima mea întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, am subliniat disponibilitatea României de a avea un parteneriat cu Parlamentul European şi am invitat-o în România. Am subliniat, de asemenea, că ne bazăm pe întregul sprijin al Parlamentului European pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a anunţat atunci premierul Nicolae Ciucă.