Actual

România nu pare să facă progrese! Austria se opune extinderii Schengen

Schengen Sursa foto: Gandul
Sursa foto: Gandul

Gerhard Karner, ministrul de Interne din Austria a anunțat pe data de 23 august că țara sa se opune vehement extinderii spațiului Schengen, ceea ce înseamnă că România și Bulgaria vor mai avea de așteptat o perioadă până să își facă din nou speranțe în ceea ce privește controalele reduse la vamă. Această declarație a fost realizată în cadrul unei conferințe de presă, realizată în comun cu Cătălin Predoiu.

„Poziția noastră e că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Sunt controale la frontiere deja”, a spus Gerhard Karner. La aceste declarații, ministrul Predoiu a anunțat că țara noastră și Austria sunt „două țări prietene, partenere, cu interese politice comune”, iar cu toate acestea, se va continua cooperarea cu Viena.

România are probleme din cauza numărului ridicat de migranți ilegali

„Am avut o discuție foarte constructivă și vă mulțumesc că ați venit la noi. Discuția de azi e o consecință logică a întâlnirilor de până acum. În aprilie am semnat cu Bode un plan de acțiune în domeniul criminalității legate de traficanții de migranți. A fost un moment decisiv și de începere a cooperării. În aprilie s-a convenit ca în triunghiul Ungaria – România – Serbia să se intervină cu patrule comune și prin acest pact e posibil ca cei care ies prin Ungaria să fie urmăriți în România mai departe.

S-au stabilit măsuri care cuprind trimiterea unui ofițer român la centrul de cooperare polițienească din Viena și a unui ofițer austriac la centrul din Oradea. E foarte important să se ia aceste măsuri în combaterea criminalității transfrontaliere.

Această cooperare arată rezultate deosebite. Într-o acțiune comună s-au făcut 36 de percheziții în România, Ungaria și Austria, au fost arestate 6 persoane, ceea ce arată că pactul încheiat aduce rezultate”, a declarat ministrul austriac de Interne.

În plus, Gerhard Karner a mai explicat că sistemul de liberă circulație nu funcționează potrivit în acest moment, iar din acest motiv nu este momentul ideal pentru ca spațiul Schengen să se extindă. „Poziția noastră e că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Sunt controale la frontiere deja, Germania vrea să instituie controale la frontiera cu Polonia și cu Cehia. Noi suntem răspunzători să garantăm securitatea populației și asta nu ține de alegeri parlamentare”, a mai spus acesta.

România a făcut totuși progrese

„Sunt foarte onorat să fiu azi aici în frumoasa dvs. capitală. Discuții între două țări prietene, partenere, cu interese economice comune. Unul dintre obiectivele mele a fost să întoarcem o pagină și să începem construcția pe toate temele de interes.

Am prezentat toate progresele României de când în comun s-a lucrat pe planurile de acțiune. Progresele există și la poliția de frontieră, cifrele de migrație, dar și ale poliției române pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.

Cooperarea polițienească va continua, vom ridica măsurile de protecție a frontierei. Ambiția noastră ca minister e să facem din România un model, un standard de protecție a frontierelor. Migrația e un subiect foarte serios, suntem gata să cooperăm cu Comisia, cu statele membre”, a explicat Cătălin Predoiu, potrivit G4Media.