Actual Social

Românii afectați de Blue Air vor fi repatriați pe banii statului. Datoriile companiei nu vor fi șterse

Românii afectați de Blue Air vor fi repatriați pe banii statului. Datoriile companiei nu vor fi șterse
playtech.ro

„În cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri”, spune Sorin Grindeanu.

Miercuri, 07.09.2022, în şedinţa Executivului, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor,  a anunţat că se va aproba o Hotărâre privind suportarea costurilor repatrierii românilor afectaţi de zborurile Blue Air şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern a declarat: „Mai mulţi cetăţeni români au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi şi, în acest sens, începând de aseară am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetăţenii români. Ei sunt clar afectaţi de suspendarea acestor zboruri. Şi ministerele de linie au întreprins măsurile necesare, astfel încât să-i sprijinim să revină acasă”.

Călătorii pot solicita despăgubiri

Ministrul Grindeanu a precizat că există un regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, iar călătorii pot să ceară despăgubiri.

În cadrul ședinței, Sorin Grindeanu a precizat:

  • ”Astăzi avem pe agendă Hotărârea de Guvern privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastucturii, în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetăţeni români precum şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă”.
  • ”Avem un regulament european, care se aplică tuturor companiilor, în acest domeniu, din Europa”.
  • ”Acest regulament spune, printre altele şi faptul că, în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică şi companiei Blue Air. Asta este o chestiune care ţine de regulamente europene şi vorbim de o companie privată, Blue Air”

Totodată, Grindeanu a menționat și faptul că această companie ”a primit un ajutor în anul 2020, de vreo 300 de milioane, în acea perioadă şi pe care statul trebuie să îl recupereze”.

ANAF  se ocupă de recuperarea datoriilor

În acest context, ministrul transporturilor a declarat: ”În acest moment, ştiu că se află această companie într-o procedură de concordat şi ministrul Finanţelor cunoaşte probabil în detaliu această situaţie. Vorbim de relaţii comerciale, vorbim de regulamente europene şi totodată, Guvernul României trebuie să se ocupe de cetăţenii săi aflaţi într-o situaţie deosebită”.

Potrivit ministrului Grindeanu, se lucrează la punerea în funcţiune a unui mecanism, pentru că ”lucrurile nu sunt simple, să mergi să găseşti sloturi în fiecare aeroport, să poţi să aterizezi, să preiei călătorii”.

”Colegii mei de la TAROM şi din domeniu încearcă să pună la punct acest mecanism, pentru a depăşi această situaţie”, citează ziare.com