International

Rusia a folosit bombe cu fragmentare. Oamenii au fost uciși la coadă la pâine, în locurile de joacă sau la cimitir

Rusia a folosit bombe cu fragmentare. Oamenii au fost uciși la coadă la pâine, în locurile de joacă sau la cimitir

Folosirea armelor interzise este o crimă împotriva umanității. Și o spun, încă o dată, reprezentanții care apără drepturile omului.

Rusia a folosit bombe cu fragmentare. Oamenii au fost uciși la coadă la pâine, în locurile de joacă sau la cimitir

Amnesty International a acuzat luni Rusia de crime de război în Ucraina, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre aceste atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare.

Acest ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş al Ucrainei, nord-estul ţării, forţele ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.

Oricine poate muri în orice moment„, așa se numește raportul Amnesty.

Raportul arată cum forţele ruse au provocat pagube imense prin bombardarea unor cartiere rezidenţiale din Harkov de la începutul invaziei Ucrainei (24 februarie).

Amnesty susține că a găsit dovezi că, în cel puțin șapte atacuri asupra cartierelor din Harkov, rușii au folosit arme cu dispersie. La detonare, acestea eliberează în aer zeci de bombe sau grenade pe sute de metri pătrați.

Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente„, a spus Donatella Rovera, cercetător pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty.

Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor. Aceste arme nu ar trebui să fie folosite niciodată. Au un efect devastator și provoacă multe decese și răni în rândul civililor”, a adăugat cercetătorul reprezentant al ONG-ului.

Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile şi utilizarea de arme care, prin natura lor, lovesc fără deosebire şi constituie o adevărată crimă de război, concluzionează raportul Amensty.

Rusia utilizează bombe cu fragmentare în Ucraina, a declarat vineri și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

„Am văzut utilizarea bombelor cu fragmentare şi am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă legislaţia internaţională”, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Foto: descopera