International

Rusia anunță că nu va declara război Ucrainei pe 9 mai, de Ziua Victoriei. „Este o aberație”

Rusia anunță că nu va declara război Ucrainei pe 9 mai, de Ziua Victoriei. „Este o aberație”

Presa britanică și cea franceză au dispus de informații din rândul forțelor armate care opinau că, pe 9 mai, Rusia e posibil să declare oficial război Ucrainei. Azi a venit răspunsul din partea Kremlinului.

Rusia anunță că nu va declara război Ucrainei pe 9 mai. „Este o aberație”

Dacă presa engleză a vehiculat această informație săptămâna trecută, ziarul francez Le Figaro a publicat ieri știrea că oficiali americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei. Știrea a fost preluată de presa din întreaga lume. În aceeași zi, Emmanuel Macron vorbise timp de două ore la telefon cu Vladimir Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a calificat informaţiile drept ”aberaţii”, relatează CNN. Conform acestuia nu există nicio şansă ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare război Ucrainei pe 9 mai, Ziua Victoriei Rusiei.

Când a fost întrebat de reporterul CNN, într-o conferinţă, care sunt şansele ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare război de Ziua Victoriei, Peskov a răspuns ”niciuna” şi a adăugat: ”Nu, este o aberaţie”.

Peskov a respins, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a anunţa mobilizarea în ţară, care ar face ca guvernul rus nu doar să adune trupe, ci şi să pună economia în pericol.

Ce se întâmplă pe 9 mai la Moscova

Se spune că președintele Vladimir Putin ține la simbolurile istorice ale Rusiei și de aceea a invadat Ucraina pe 24 februarie. Era a doua zi după Ziua Apărătorilor Patriei, o altă zi cu semnificaţie militară în Rusia. Probabil din această cauză oficialii occidentali au presupus că poate pregăti declarația de război de Ziua Victoriei.

9 mai marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pentru diferite state europene. „Ziua Victoriei” a fost sărbătorită în Rusia pe 9 mai, atunci când Germania nazistă a semnat capitularea necondiționată cu Uniunea Sovietică în noaptea de 9 mai 1945.

O repetiţie a defilării militare în Piaţa Roşie de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste a avut loc în noaptea de joi spre vineri, relatează agenția de presă EFE, ce reaminteşte că în acest an ceremoniile dedicate evenimentului din 9 mai coincid cu „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Peste 10.000 de soldaţi au participat la această repetiţie desfăşurată pe pavajul din faţa Kremlinului, plus 131 de echipamente militare, ca parte a coloanelor motorizate.