Actual Diverse

”Rusia este în rețelele noastre”. 150 de firme germane, vizate de un atac cibernetic fără precedent. Cine sunt hackerii

hackeri

Războiul se duce și în lumea nevăzută și este mult mai greu de combătut dușmanul atunci când nu îl vezi. Este și cazul situației cu care se confruntă Germania astăzi.

Rusia este în rețelele noastre”. 150 de firme germane, vizate de un atac cibernetic fără precedent. Cine sunt hackerii

În ultimele zile, autoritățile din Germania se confruntă cu o problemă: atacul cibernetic.

Rusia este în reţelele noastre”, au anunțat oficialii de la Berlin.

Și nu este prima dată când se întâmplă aceasta, doar că acum numărul de computere atacate este într-o continuă creștere, pe fondul situației europene, cu probleme diferite. Acest atac vizează locul care îi doare cel mai tare pe oamenii din Germania și anume – energia electrică și apa.

Cum au reușit autoritățile germane să găsească hackerii

De ani de zile, autoritățile germane avertizează asupra unui grup de hackeri care spionează în mod special rețeaua electrică. Anchetatorii au reușit să identifice și un presupus făptuitor, ”cap” al rețelei.

Autorităţile germane au descoperit o reţea de hackeri, bănuită de legături cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), care a pătruns în sistemele cibernetice ale companiilor de alimentare cu electricitate şi apă din Germania.

A fost o operațiune de spionaj de anvergură în care peste 150 de companii urmau să fie piratate numai în Germania – în special în zona așa-zisei infrastructuri critice, scrie media din Germania.

Mai exact, hackerii au vrut să cerceteze alimentarea cu energie electrică și apă. Potrivit informațiilor care au ajuns în media germană, Biroul de Stat al Poliției Criminale din Baden-Württemberg a reușit să identifice unul dintre presupușii autori după ani de investigații.

Compania de electricitate confirmă atacul

De asemenea, compania de electricitate EnBW a confirmat că hackerii au atacat servere externe.

Au fost compromise unele sisteme”, a comunicat public EnBW.

Încă de la debutul invaziei militare ruse în Ucraina, serviciile de securitate germane au avertizat cu privire la atacuri cibernetice asupra reţelelor de electricitate din Germania.

Trebuie să fim conştienţi de un lucru: Rusia este în reţelele noastre”, a afirmat, la sfârşitul lui iunie, vicepreşedintele Serviciului german de Informaţii (BND), Wolfgang Wien. El a confirmat, totodată, că hackerii au mai pătruns în reţele germane, în ultimii ani. „Trebuie să pornim de la premisa că au pregătit terenul în acest sens”. 

Ce se știe despre ”capul” rețelei

Autorităţile germane au emis un mandat de arestare pe numele lui Pawel A, cel care conduce reţeaua de hackeri. Se spune că Pawel A. aparține unui grup de hackeri, pe care companiile de securitate IT îl numesc „Berserk Bear” sau „Dragonfly”. 

Potrivit serviciilor secrete din Germania şi SUA, pătrunderea hackerilor în sistemele energetice germane ar permite agenţiilor guvernamentale ruse „să provoace avarii sau să întrerupă funcţionarea acestora oricând doresc”.

Departamentul de Justiție al SUA presupune că hackerii lucrează pentru serviciul secret rus FSB. Mai exact pentru departamentul „Centru 16”, care are sediul la Moscova. Pawel A a reuşit începând cu anul 2017 să se infiltreze în sistemele companiei de electricitate EnBW.

Foto: arhiva